Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tropische verrassing in de Vreugderijkerwaard

09 augustus 2017 | Jantine Wesselink

Vrijwilliger Maarten Houtsma deze prachtige putter voor de lens in de Vreugderijkerwaard. Wauw!

Tropische verrassing in de Vreugderijkerwaard

Tropisch

Maarten Houtsma vertelt: "De putter zien we veel in de Vreugderijkerwaard. Het is een tropisch uitziend vinkachtig vogeltje. Hij voedt zich graag met zaden van distels. Hij wordt daarom ook wel distelvink genoemd. " Puttertjes nestelen in bomen, vaak op een hoogte van twee meter. Per jaar krijgen ze meestel twee legsels. Je kunt ze het hele jaar door zien. Ook in de winter. Dan zie je ze vaak in groepjes bij elkaar.

placeholder

Fotograaf: Martin van Lokven

Bron: Natuurmonumenten

Kunstzinnig

De putter is misschien wel het meest bekeken en beroemdste vogeltje uit de kunstgeschiedenis. De vogels stond model voor een schilderij uit 1654 van Carel Fabritius. Donna Tartt schreef een boek waarin dit schilderij een belangrijke rol speelt. Oftewel; een kunstzinnig type die putter!

Zelf Putters zien in de Vreugderijkerwaard

Vrijwel overal in de Vreugderijkerwaard staan momenteel distels in bloei. Daar heb je dus de meeste kans putters te zien. Volg bijvoorbeeld het laarzenpad (geel gemarkeerd) van vijf kilometer vanaf de parkeerplaats aan de Zalkerveerweg.

Meer natuurbeleeftips

In de Vreugderijkerwaard kun je het hele jaar volop van de natuur genieten. Fietsend of wandelend. Al bezoek je alleen de vogelkijkhut maar. De nieuwe vogelpanalen helpen je bij het vogelsspeuren! Met een gids de waard in en bijzonder planten en dieren zien? Kijk voor de data in de activiteitenkalender. En bij De Vreugdehoeve tenslotte is kun je (bijna) altijd terecht voor een kopje koffie, iets lekkers of een leuk (schapen)cadeautje!

placeholder

Fotograaf: Hans Gronert

Bron: Natuurmonumenten

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink