Ga direct naar inhoud
Nieuws

2 Amerikanen op Texel

09 juni 2024 | Marc Plomp

Deze week werden de aanwezige vogelaars op Texel aangenaam verblijd door de verschijning van 2 Amerikaanse steltlopers, die zich ook nog eens buitengewoon fraai lieten bekijken!

Amerikaanse goudplevier

Zaterdag 1 juni werd voor het uitkijkscherm van het Renvogelveld, op de noordpunt van Texel, een Kleine Geelpootruiter gevonden. Het ging hier om een volwassen vogel in zomerkleed. Dit Amerikaanse neefje van onze Tureluur is een zeer zeldzame gast en pas de 8ste waarneming van deze vogelsoort op Texel.

Maandag 3 juni werd er in natuurgebied De Bol, bij Oosterend, een Amerikaanse Goudplevier (zie foto) gezien. Ook dit een volwassen exemplaar in prachtig voornamelijk zwart zomerkleed, met grote witte vlekken op de bovenborst. De vogel bevond zich in gezelschap van enkele Goudplevieren. Deze zijn bij ons op Texel zeer algemene overwinteraars. De meeste van deze vogels zijn inmiddels vertrokken naar de noordelijk in Europa gelegen broedgebieden.

Hopelijk vormt dit een voorproefje van meer spektakel komende zomer! Die moet bij ons nog beginnen als de najaarstrek van de steltlopers, medio juli, alweer op gang komt. De eerste Kemphanen, Goudplevieren en Zwarte Ruiters (veelal volwassen vrouwtjes) keren dan alweer in Nederland terug uit de broedgebieden elders in Noord-Europa. De volwassen mannetjes, die de broedzorg en eerste verzorging van de jonge vogels op zich nemen, keren later in augustus-september terug in Nederland.

Wil je ook onderdeel zijn van de eerste najaarstrek en kijken naar de steltlopers die terugkeren op Texel om aan te sterken na de gemaakte reis? Ga met ons mee op excursie, kijk voor het aanbod op www.vogelexcursiestexel.nl of Agenda Texel.

Natuurcentrum De Marel in Polder Waalenburg is een mooi startpunt voor een wandeling of fietstocht. Vraag aan de medewerkers wat en waar de laatste waarnemingen zijn en geniet van een kop koffie, thee of warme chocolademelk met een stukje appeltaart.

 

Foto: Peter van der Wijst

Marc Plomp