Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Juni-dip is voorbij

30 juni 2024 | Marc Plomp

Elk jaar is er een korte periode van enkele weken dat er weinig of geen dagvlinders te zien zijn, die periode valt meestal in de maand Juni dus vandaar de naam Juni-dip.
Het is de tijd dat de eerste generatie dagvlinders klaar is met paren en eitjes afzetten en er alleen nog rupsen en poppen van te vinden zijn.

Bruin zandoogje

De Juni-dip is nu weer voorbij en dat is te merken in natuurgebied Waalenburg waar nu de bruine zandoogjes (zie foto) op sommige plekken als wolken om je heen vliegen. 
Daarnaast tref je nog een ander zandoogje aan, het hooibeestje, iets kleiner en altijd zittend met de vleugels dicht. Dat is best jammer want ze hebben een prachtig oranje kleur op de voorvleugels.
Ook de witjes (klein geaderd witje, klein koolwitje en groot koolwitje) zien we weer meer rondvliegen en het zal niet lang duren en de mooie icarusblauwtjes dwarrelen weer over de bloeiende bloemen.

Een dagactieve nachtvlinder die nu steeds meer is te zien, is de sint-jansvlinder. Met een zwart lijf en op de voorvleugels zes rode stippen, zitten ze vaak op de distels lekker te snoepen van de nectar. Als je ze rustig benaderd, laten ze zich ook goed fotograferen.

Ga mee met een excursie vanuit Natuurcentrum De Marel en op zoek naar deze vlinders. Onderweg leer je van de boswachter meer over het gebied en de planten en dieren die er voorkomen.
In en om het Natuurcentrum kunt u volop genieten van de natuur en van een kop koffie, thee of een heerlijk appelsapje.

Marc Plomp