Ga direct naar inhoud
Nieuws

Een zwaluw maakt nog geen zomer...

10 april 2024 | Marc Plomp

Zo luidt een bekend Nederlands gezegde. Maar als het er nou niet eentje is, maar meerdere aantallen en ook nog eens van diverse soorten zwaluwen? Niet alleen boerenzwaluw, maar ook huiszwaluwen en oeverzwaluwen foerageerden op insecten, enkele dagen geleden in de luwte van een plasje op de noordpunt van Texel.

Na een relatief koudere periode met veel neerslag, zorgde een paar dagen aanhoudende zuidenwind met hogere temperaturen voor de eerste aanvoer van zangvogels die hebben overwinterd in Zuid-Europa en Afrika.

Vliegende boerenzwaluw

Op de rand van het bos en de duinen laten boompiepers en gekraagde roodstaarten zich al horen. De mannetjes markeren met hun kenmerkende zang hun territorium en proberen een vrouwtje te veroveren. De gekraagde roodstaart is een prachtige verschijning. Probeer deze te vinden in de toppen van een kale boom of den als je eerst het geluid hoort van zachtjes tegen elkaar knarsende kiezelsteentjes. 

Ook de eerste nachtegalen laten zich horen. Wie kent deze prachtige melodieuze zang niet? De vogel te zien krijgen is van een andere orde, een ware uitdaging! Alhoewel, veel struiken hebben in deze tijd van het jaar nog geen blad, dus……enig geduld loont!

In de duinen zingen ook grasmus en de verwante braamsluiper. De ene open en bloot, vrij zichtbaar in de top van bijvoorbeeld meidoorn en braamstruiken. De naam ‘krasmus’ zou meer recht doen… De ander is wat geheimzinniger. De naam ‘braamsluiper’ zegt het eigenlijk al. Iets meer verborgen, maar ook met enig geduld laat hij zich uiteindelijk prima zien. Zijn zang begint melodieus en eindigt als een soort ‘machinegeweertje’

Ook de voorjaarstrek beleven? Ga mee op een van onze Vogelherkenningsexcursies (iedere zaterdag- en woensdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur)of een busexcursie naar Nationaal Park Duinen van Texel (iedere zaterdag- en dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur). Kijk voor ons volledige excursieaanbod op www.vogelexcursiestexel.nl 

Vanuit Natuurcentrum De Marel is er elke donderdag en zaterdag de Voorjaarswandelexcursie Waalenburg van 13.30 tot 15.30 uur. Een wandeling door de Polder Waalenburg, op zoek naar de weidevogels en orchideeën. 
Het Natuurcentrum is open van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. 
Ook voor een tussenstop met koffie, thee, warme chocolademelk en heerlijke appeltaart.

Marc Plomp