Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste lentekriebels...

18 februari 2023 | Marc Plomp

Het is nog winter, maar bij de eerste zonnestralen beginnen de vogels zich te roeren. In de dorpen kwetteren en zingen de eerste spreeuwen er vrolijk op los. Het “fietspompje” van de koolmees is ook alweer hoorbaar. Het grootste gedeelte van de overwinterende kleine zwanen is inmiddels alweer vertrokken richting de noordelijk gelegen broedgebieden.

veldleeuwerik

Hier op Texel zijn De Slufter en natuurgebied Waalenburg nog echte bolwerkjes van de veldleeuwerik. Niet eens zo heel lang geleden een algemene, veel voorkomende soort in Nederland, die door de intensivering van de landbouw sterk in aantal achteruit is gegaan. De eerste zonnestralen zorgden de afgelopen dagen voor beginnende lentekriebels onder de veldleeuweriken. Met hun zangvluchten beginnen zij met het afbakenen van hun territorium, een prachtig schouwspel! De zang is een aaneenschakeling van rollende, tsjirpende en fluitende tonen die in een snel tempo ten gehore worden gebracht. Ondertussen vliegen de vogels tot grote hoogte op en laten zich als een parachute weer naar beneden vallen. Dit ritueel wordt meermaals, achter elkaar herhaald.

Nieuwsgierig geworden? Kom naar Natuurcentrum De Marel om dit mooie fenomeen zelf te aanschouwen!

Ga mee met een wandelexcursie en ontdek onder leiding van een gids wat er verder nog te zien is in het gebied.

Ook heerlijk na een wandeling of fietstocht even nagenieten met een kop koffie, thee of warme chocomelk en een stukje appeltaart.

Marc Plomp