Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste natuurtoilet in Nederland op Texel geopend

19 april 2024 | Jerome van Abbevé

Vandaag is het eerste natuurtoilet in Nederland geopend in het natuurgebied Waalenburg op Texel. Burgemeester Mark Pol van Texel scheurde symbolisch een lint van wc-papier door waarmee het vanaf nu toegankelijk is voor bezoekers van de natuur. Het natuurtoilet maakt onderdeel uit van het project ‘When Nature Calls’ van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten en dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

opening toilet

Eén op de vier Nederlanders geeft aan soms tot regelmatig thuis te blijven vanwege het gebrek aan toiletten. Als er geen toilet is bij een natuurgebied zegt 36% van de mensen te gaan wildplassen en één op de tien laat een grote boodschap achter in het natuurgebied. Dit zorgt voor ongemak bij personen die een toilet nodig hebben en voor rotzooi in de natuur. De Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten vinden het belangrijk dat iedereen van de natuur kan genieten, ook mensen die vaker een toilet nodig hebben, zonder dat de natuur hieronder lijdt. Lea van der Zee van Natuurmonumenten op Texel: ”Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat de natuur toegankelijk is voor iedereen. Vooral tijdens het recreatieve seizoen komen hier veel bezoekers. Met dit toilet bieden we dus een welkome faciliteit en voorkomen we dat mensen in de natuur hun behoefte doen. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap”. 

Feestelijk moment
Burgemeester opende het toilet door een lint wc-papier door te scheuren. “Ik ben er trots op dat het eerste natuurtoilet op Texel is. Het klonk een beetje raar; “kom je een toilet openen?” Maar nu ik goed begrijp hoe belangrijk dit voor veel mensen is om van de natuur te kunnen genieten ben ik er erg trots op dat we dit met al deze partijen hebben kunnen realiseren en hoop ik dat hij door veel mensen bezocht gaat worden.”  Aldus Mark Pol.

Een natuurtoilet is een composttoilet dat niet is aangesloten op het riool, water of elektriciteit. De Maag lever Darm Stichting gaat komende jaren meer natuurtoiletten plaatsen in het land.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé