Ga direct naar inhoud
Nieuws

Handen uit de mouwen voor de natuur op Texel

20 oktober 2021 | Jerome van Abbevé

Samen met de boswachters van Natuurmonumenten een weekend de handen uit de mouwen steken? Ga mee vuilruimen op De Schorren om te voorkomen dat het plastic nestmateriaal wordt. Hark de binnendijkse ‘wadplaten’ in Utopia weer helemaal kaal, zodat de wadvogels hun favoriete plekje weer weten te vinden. Of ben je beter in takken tillen voor takkenrillen? Help de Texelse natuur.

werkeekend texel

Reserveer je plekje voor dit weekend via Stayokay Texel.

Knooppunt Texel

Texel is een echt vogeleiland, want de Waddenzee is het ‘Utrecht centraal’ voor de vogelwereld. Voor ontelbare vogels is het waddengebied het laatste tankstation voor ze aan lange tochten beginnen naar broedgebied of vakantiebestemming tijdens de koude maanden. Voor veel lepelaars en grote sterns is Texel juist de eindbestemming want Texel heeft perfecte babykamers. Maar om de kuikens ieder jaar een goede start te geven heeft de boswachter wel jouw hulp nodig.

Plastic nesten

Plastic uit de zee blijft liggen op De Schorren en wordt door de lepelaars gebruikt in de nesten. Op het plastic blijft regenwater achter, waardoor de kuikens nat worden en kou lijden, ondanks alle inspanning van de ouders om ze warm te houden. Kuikens in de nesten met plastic overleven het vaak niet.

Bouw mee aan struikgewas

Er verdwijnen veel ruige hoekjes en kleine bosjes voor tjilpende-boomhups-vogeltjes om in te nestelen. Bij de eendenkooien van Natuurmonumenten vinden deze vogeltjes vaak een oase van rust en nestelmogelijkheden. De  die er liggen zorgen voor voldoende nestplek en de vele insecten die aan de takjes knagen zijn weer goed voedsel voor de pasgeboren piepkuikens

Schelpenstrand voor sterns

De grote stern, die kwetterende kolonies vormt op hogere zandplaten, heeft het moeilijk in de Waddenzee. Door het toenemen van voorjaarsstormen spoelen de kuikens uit de nesten en verdwijnen ze als voer voor de vissen. Natuurmonumenten creëerde wadplaten binnen de dijken van Texel. En met groot succes! Al jaren weten grote groepen sterns een natuurgebied als Utopia te vinden om hun eieren in alle rust uit te broeden. 

Wat krijg je er voor terug?

Naast enorm veel voldoening en goede herinneringen, zorgt Stayokay voor een complete verzorging van aankomst tot vertrek. Bedden, ontbijt, lunch en avondeten is allemaal geregeld. De boswachter vertelt vrijdagavond van alles over het werk van Natuurmonumenten op Texel. Tijdens de borrel en het werken is er alle tijd om de boswachters het hemd van het lijf te vragen.

Komende weekenden zijn:

2021      5 t/m 7 november

2022      28 t/m 30 januari

2022      4 t/m 6 november

2023      3 t/m 5 februari

2023      3 t/m 5 november

Kosten 2022

Volwassenen: € 120,- p.p.

Kinderen (7 t/m 12 jaar): € 85,- p.p.

Toeslag voor een 1-persoonskamer: € 35,- 

De kosten voor 2023 kunnen iets afwijken van die van 2022

Aanmelden

Je kunt je uitsluitend aanmelden via Stayokay Texel.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé