Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurcentrum De Marel officieel geopend

07 oktober 2021 | Jerome van Abbevé

Dinsdag 5 oktober is Natuurcentrum De Marel in natuurgebied Waalenburg officieel geopend. Burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel en de kersverse algemeen directeur van Natuurmonumenten, Pim van der Feltz, onthulden op het binnenplein van het natuurcentrum een drie meter hoge grutto met kuiken. Het natuurcentrum heeft de Texelse naam van de grutto gekregen (marel). Het centrum herbergt een bezoekerscentrum, koffiepunt, Speelnatuur van OERRR en is het startpunt van veel wandel- en fietsroutes. Het is daarmee de uitvalsbasis voor mensen om de Texelse natuur te ontdekken.

onthulling

Afgelopen mei mocht het natuurcentrum eindelijk haar deuren voor publiek openen, echter een officiële opening was nog niet mogelijk. Nu de richtlijnen het mogelijk maken, was het vandaag hoog tijd om stil te staan bij de totstandkoming van de ideeën, de planvorming én de bouw van het natuurcentrum midden op het eiland. Tijdens de feestelijke opening voor bestuurders en subsidiënten, hebben Natuurmonumenten en het Vogelinformatiecentrum alle instantie die het Natuurcentrum mogelijk hebben gemaakt bedankt en het eindresultaat laten zien. Naar verwachting zal een publieksopening plaatsvinden in het voorjaar van 2022. Dan is Waalenburg op zijn mooist met volop zeldzame orchideeën, baltsende en broedende vogels.

Tijdens de opening vertelde Eckard Boot – vierde generatie boswachter op Texel - over de historie van het gebied Waalenburg en de betrokkenheid van zijn eigen familie. “Ik ben heel erg blij en trots dat we als Natuurmonumenten na 112 jaar eindelijk een fysieke plek hebben om bezoekers te vertellen over de schoonheid en de kwetsbaarheid van de natuur waar we zo ons best voor doen.” Marc Plomp, gastheer en uitbater deelde zijn ervaringen over deze unieke samenwerking. “Mensen zijn veelal verrast over hoe mooi het gebouw én vooral ook het gebied is geworden. Dat willen we met samen hier uitdragen, dat mensen op pad moeten gaan en een mooie ervaring hebben in de natuur.”

Teo Wams, directielid van Natuurmonumenten vertelde over de waarde van het centrum voor zowel Natuurmonumenten als voor de bezoeker. “Met De Marel hebben we echt een prachtige uitvalsbasis voor mensen die de natuur willen bezoeken. Waddenpolder Waalenburg is het eerste en grootste weidevogelreservaat van Nederland. Je wandelt of fietst hier zo langs kronkelende kreken die stammen uit de tijd dat de zee hier nog vrij spel had. Vanaf half april verschijnen ongekend veel zeldzame bloemen. In najaar en winter vult de polder zich met Texelse schapen en grote groepen trekvogels. Vanuit het Natuurcentrum ontdekken bezoekers de mooiste plekken in de polder.”

Natuurcentrum De Marel is vrij toegankelijk van dinsdag tot en met zaterdag van 10-17 uur en op zondag van 11-17 uur.

De realisatie van het Natuurcentrum De Marel is tot stand gekomen dankzij bijdragen van het Waddenfonds, Provincie Noord-Holland, STIFT, Nationale Postcode Loterij, TESO, een particuliere gift, Natuurmonumenten zelf en het Europese LEADER "Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland".

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé