Ga direct naar inhoud
Nieuws

Update Natuurcentrum De Marel Texel

24 maart 2020 | Jerome van Abbevé

Op Texel verrijst langzamerhand het nieuwe Natuurcentrum van Natuurmonumenten.

NCDM

Langs de Nieuwlanderweg verrijst langzamerhand het nieuwe Natuurcentrum van Natuurmonumenten. In de laatste week van januari zijn de betonvloeren gestort, vervolgens zijn begin maart de stalen spanten geplaatst van de toekomstige werkschuur door bouwbedrijf Appelman. Aansluitend zijn de houten spanten voor het Natuurcentrum geplaatst.

Naast de werkzaamheden aan de gebouwen worden de contouren en inrichting van het omliggende erf ook zichtbaar. Aannemersbedrijf Vermaire heeft inmiddels het pad dat toegankelijk is voor iedereen aangelegd en het oude paardenpaadje in ere hersteld.

Indeling Natuurcentrum

In het hoofdgebouw zal Natuurmonumenten op de bovenverdieping werkplekken hebben en zal de begane grond worden ingericht als informatie ruimte voor de bezoekers. Deze ruimte zal worden gerund door Marc Plomp, bekend van het vogelinformatiecentrum uit De Cocksdorp. Naast de informatie van de natuurgebieden op Texel kun je diverse excursie boeken en is er een aanbod van natuurboeken, vogelkastjes en vogelvoer. Ook is er gelegenheid om plaats te nemen voor een kop koffie.

Speelnatuur OERRR

In de buitenruimte wordt een deel ingericht als speelnatuur van OERRR. Hier zal je geen reguliere speeltoestellen vinden maar wel een waterspeelplaats met klauterbomen en bruggetjes. Kortom een speeltuin waar je kennis maakt met de natuur en je lekker vies mag worden! Deze OERRR speelplaats wordt aangelegd door Hans en Colinda Zuidema onder toeziend oog van Sigrun Lobst van Aardrijk.

De realisatie van het Natuurcentrum De Marel kan dankzij bijdragen van het Waddenfonds, Provincie Noord-Holland, STIFT, Nationale Postcode Loterij, Texelse bedrijven, Natuurmonumenten zelf en het Europese LEADER "Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland".

Naar verwachting zal Natuurmonumenten eind 2020 De Marel in gebruik kunnen nemen.

 

 

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé