Ga direct naar inhoud
Nieuws

Grazende schapen op de Lange Maten

15 oktober 2020 | Miranda Fieret

Op de Lange Maten kun je de kudde Drents Heideschaap van Natuurmonumenten zien. Je herkent ze aan de prachtige horens. De schapen zorgen ervoor dat allerlei soorten grassen en kleine boompjes verdwijnen. Op deze manier blijft de heide intact. Maar deze twee weken is er nog een andere kudde op bezoek.

lange maten schapenbegrazing

“Onze kudde van een kleine 200 schapen grazen op de Lange Maten in speciale vakken omringd met rasters” vertelt Bas van Heyningen van Van Driel Landschapsbeheer. “De kudde van Natuurmonumenten loopt in een ander gedeelte van het gebied en heeft alle vrijheid om rond te lopen. Daardoor kunnen ze ook op zoek naar de grassen die ze het allerlekkerst vinden. Daarom maken we vakken met rasters voor heide die echt extra aandacht nodig heeft. Schapen gaan dan ook de plantjes eten die ze anders laten staan. Zo zorgen we ervoor dat echt alles korter wordt”. Maar ook als ze in rasters staan, is het altijd opletten voor de herder en zijn hond. “Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar schapen kunnen over het hek springen. Vooral als ze achter het hek lekker mals gras zien, komt het wel eens voor”. 

Border collie

Veel herders werken met bordercollies. De bordercollie komt uit ‘the Borders’; het gebied tussen Engeland en Schotland. Daar werden ze gebruikt voor het drijven en hoeden van schapen. “Zelf ben ik nu aan het experimenteren met kelpies, hier werken ze in Australië veel mee”. Elke herder heeft zijn eigen hond. “Schapendrijven is echt iets wat in de hond moet zitten. Maar hoe ze het doen, daar speelt de herder een rol in. Je bouwt een band op. Het is een soort collega, echt een hardwerkende. Wat één hond doet, daar zouden we anders acht mensen voor nodig hebben”.  

Lange Maten

De Lange Maten was van oorsprong een groot heidegebied. In 1920 werd een groot deel van dit gebied ontgonnen tot landbouwgebied en naaldbos. Enkele stukjes heide bleven gespaard en deze werden nog begraasd door schapen.

Heide heeft altijd een vorm van beheer nodig. Eeuwen gelden gebeurde dit al met begrazing door schapen. Naast dat bezoekers de prachtige paarse heide in augustus en september kunnen ervaren, profiteren ook veel plant- en diersoorten ervan. Zo zijn vele wilde bijen en vlinders te vinden in de heide en ook de nachtzwaluw, gladde slang en levendbarende hagedis kun je hier vinden. “Herder zijn, is een prachtig puur beroep”, vertelt Van Heyningen. “Je hebt écht de tijd om langdurig in een klein stukje natuurgebied te kijken, in weer en wind. Ik weet nog wel dat ik mijn eerste nachtzwaluw zag. Ik stond er 1,5 meter vandaan en zat me af te vragen of het een dode vogel was. Ik bewoog me wat dichterbij en ineens vloog hij weg. Zulke dieren blijven voor mensen die even voorbij lopen vrijwel altijd verborgen”.

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret