Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aan het werk voor de boomkikker

28 mei 2020 | Simone Damhof

Boomkikkers waren enkele decennia geleden bijna overal in Twente ’s avonds luid en duidelijk te horen. Hun gekwaak is gemakkelijk te onderscheiden van andere kikkersoorten. In het Witte Veen telden we de laatste jaren nog maar enkele tientallen boomkikkers, de aantallen worden minder

pomp poel water rob meulenbroek

Nattigheid

Het Witte Veen is een hoogveengebied. In de winter zijn de wandelpaden vaak drassig en verspreid door het gebied vind je vennen en poelen. Het veen zuigt regenwater als een spons op, dus water is broodnodig. Grazende hooglanders houden het gebied open en ook zij hebben water nodig om te drinken maar ook om af en toe een verkoelend bad te nemen in de zomer.

Boomkikker, klimmende kikker

De laatste jaren hebben we lange periodes van droogte. De poelen vallen sneller droog. De wilgen aan de oevers van de poelen staan niet meer lekker met de voeten in het water. Ook voor de boomkikker heeft dit gevolgen. Dit kleine felgroene kikkertje  met zijn herkenbare ‘kwaak’ kun je normaal gesproken aantreffen aan de rand van de poelen, op takken of in de struiken. Het is namelijk de enige kikker die goed kan klimmen. Hij laat echter steeds minder vaak van zich horen. En ‘zien’ is helemaal een crime. Een gifgroen 4,5 centimeter groot beestje in een groene omgeving vind je niet gemakkelijk.

Op zoek naar de boomkikker

Het tellen van de aantallen is een precies karwei. Een ervaren luisteraar kan aan het gekwaak horen of het een boomkikker is en waar deze ongeveer zit. Het tellen gebeurt meerdere keren en zo komt er een gemiddeld aantal uit. Het jaar erna gaan we weer in dezelfde periode op dezelfde tijdstippen tellen, zo kun je een vergelijking maken. Afgelopen week ging RTV Oost met ons mee en dat leverde een enthousiast beeldverslag op. Of we een boomkikker zagen? Kijk hier!

Aan het werk voor de boomkikker

Tijdens deze laatste telling merkten we ook dat het waterpeil in de ‘ideale’ poel voor de boomkikker erg snel daalde. We pompen nu vanuit de andere poel water zodat er lang genoeg water in de poel is voor de ontwikkeling van de jonge boomkikkertjes. Intussen startten externe bureaus onderzoeken naar de oorzaken van het teruglopende aantal boomkikkers. Misschien is bijvoorbeeld de uitwisseling tussen verschillende kikkerpopulaties niet goed omdat gebieden niet aaneengesloten zijn. Het gevolg is dan dat je inteelt krijgt. Vanaf volgend jaar gaan we ook werkzaamheden uitvoeren om het water meer in het gebied te houden. Goed voor de kwaliteit van het hoogveen, maar ook voor andere planten en dieren in het gebied. Wij denken dat het ook zeker goed is voor de boomkikker.

Een kikkerconcert bijwonen

De natuur trekt zich niets aan van Corona. De kikkers geven 's avonds gewoon hun concert. Tijdens een wandeling overdag in het voorjaar door het Buurserzand (route)  kun je de groene kikkers goed horen. Bij het uitkijkpunt aan de Markslagweg in het Witte Veen (route) kun je het luide gekwaak horen met zonsondergang. Als je goed luistert hoor je de verschillen.

Simone Damhof
Simone Damhof