Ga direct naar inhoud
Nieuws

Grazers begrensd dankzij vrijwilligers

04 december 2020 | Simone Damhof

De hooglanders in het Witte Veen houden het terrein open. Ze zien er imposant uit. Maar ben jij rustig, dan zijn zij dat ook . Gewoon afstand houden, nooit tussen kalf en moeder gaan staan en honden altijd aangelijnd meenemen. Een ploeg vrijwilligers controleerde de omheining van het begrazingsgebied.

vrijwilligers plaatsen rasterpalen

Koeienfluisteraar Jan

Vrijwilliger Jan Veldhuis houdt toezicht op de kudde. Hij doet dat in opdracht van de eigenaar van de kudde, de stichting Taurus. Jan is een soort ‘Twentse koeienfluisteraar’. Meerdere dagdelen per week struint hij door het Witte Veen om te kijken hoe  het met de kudde gaat. En het mooie is dat de hooglanders hem herkennen. Hij controleert ook het raster van prikkeldraad zodat de dieren ‘binnen’ blijven. Een behoorlijk karwei want de omheining is een kleine 8 kilometer lang.

 

hooglander

Hooglanders in het Witte Veen

Vrijwilligers vervangen raster

Begin dit jaar startte een groep vrijwilligers met het bevestigen van een elektrische draad aan het bestaande raster. Vanaf oktober is een groep vrijwilligers actief die de kapotte palen vervangen van het raster. De vrijwilligers ondersteunen daarmee Jan Veldhuis, die voor Natuurmonumenten het raster controleert. Hij haalde er al de pers mee. De kudde hooglanders die er graast is van de stichting Taurus.

Tijdrovende klus

Enkele vrijwilligers van de Witte Veen community namen het initiatief om Jan te ondersteunen. Noaberhulp ten top. Een keer per twee weken gaan ze nu op pad met elektrokar, schoppen, palen, grondboren en een grote hamer om palen te vervangen. Daarna gaat Jan er langs om de elektrische draad te bevestigen. De beheervrijwilligers die meestal in het Buurserzand de handen uit de mouwen steken, sloten zich eenmalig ook aan.

Geweldig veel extra inzet

Zoals het er nu uit ziet zijn we tegen eind van dit jaar een heel eind op weg om het raster klaar te hebben. Zonder de extra uren die zijn ingezet was het niet zo vlot verlopen. Natuurmonumenten Twente is blij dat ze zo op haar vrijwilligers kan rekenen. 

Simone Damhof
Simone Damhof