Ga direct naar inhoud
Nieuws

Stijgend aantal boomkikkers in Witte Veen

17 mei 2023 | Simone Damhof

Boswachters Paco en Annemieke telden afgelopen week de boomkikkers. Dit jaar keerden ze bijzonder blij ‘s nachts huiswaarts. Ondanks het donker en het feit dat ze opgegeten werden door de muggen, telden ze meer boomkikkers dan eerdere jaren.

boomkikker

Aangenaam verrast

Dit jaar stopte de teller bij ongeveer 50 verschillende ‘kwakers’: Mannetjes die om het hardst roepen om hun vrouwtjes. Eerdere jaren bleef het aantal meestal steken op 25. Ook de hoeveelheid plekken waar ze gehoord en gezien werden nam in aantal toe. Nog steeds is dat niet voldoende voor een stabiele populatie die zichzelf duurzaam in stand kan houden. Daarvoor heb je tussen de 500 en 1000 dieren nodig, maar we zitten wel in de lift en gaan de goede kant op.

Verklaring

Een mogelijke verklaring kan zijn dat de afgelopen droge jaren de hoeveelheid rovers zoals vissen, larven van kevers en libellen in de poelen en vennen heeft verminderd is. Voor die soorten niet fijn, maar amfibieën als boomkikker en kamsalamander profiteren daar wel van. Daarnaast is de boomkikker ook een soort die van nieuwe wateren houdt, een echte pionier.  Aangezien alle wateren zo goed als opgedroogd waren, is er weer een ‘nieuwe’ situatie ontstaan.

Met een beetje geluk zet de stijgende lijn door

We hebben goede hoop voor de nakomelingen van dit jaar. Als het weer meewerkt en de poelen tot eind juli water houden, dan kunnen er veel kikkertjes groot worden. Eind maart 2024 zijn we klaar met de natuurwerkzaamheden voor N2000, dan zijn er vele wateren hersteld en nieuwe ondieptes gemaakt. De jonge dieren van dit jaar verspreiden zich hopelijk snel over het gebied en kunnen dan rap de nieuwe wateren ontdekken. De boswachters kijken al uit naar volgend jaar mei, als we de volgende telling houden.

Simone Damhof
Simone Damhof