Ga direct naar inhoud
Nieuws

Droogte en warmte leiden tot massale dood lariksen en fijnsparren

13 januari 2020 | Ramona Fredriks

De lariksen en fijnsparren in de natuurgebieden Planken Wambuis en Wolfheze hebben zwaar te lijden gehad van de droogte en warmte. Dat zorgt voor grote veranderingen in het bos en landschap. Natuurmonumenten neemt maatregelen voor de veiligheid van bezoekers.

Aangetaste bomen Planken Wambuis en Wolfheze

Naaldbomen hebben zwaar te lijden gehad van de droogte en warmte tijdens de afgelopen twee zomers. Vooral lariksen en fijnsparren zijn verzwakt en daarmee gevoelig voor virussen, schimmels en insectenplagen. Schorskevers zoals de letterzetter en lariks bastkever krijgen vrij spel en boren gaatjes onder de schors. Keverpaartjes nestelen zich achter de schors. Wanneer de eitjes uitkomen vreten de larven zich een weg door het hout. Op deze manier wordt de sapstroom in de boom afgebroken. De boom raakt verzwakt en sterft langzaam af. Dode takken en complete boomtoppen kunnen naar beneden vallen.



Veiligheid voorop

Vóór de start van de komende lente verwijdert Natuurmonumenten de verzwakte en dode naaldbomen in de buurt van wegen en paden in de natuurgebieden Planken Wambuis en Wolfheze. Deze maatregel is nodig om de veiligheid van bezoekers in de natuurgebieden te garanderen. Het gevelde hout wordt langs de paden gestapeld en later afgevoerd. Het is mogelijk dat je tijdens de werkzaamheden enige hinder ondervindt. Wij vragen hiervoor om je begrip. Eventuele schade aan de paden zal Natuurmonumenten na de werkzaamheden herstellen.



Aan de slag voor een natuurlijk bos

De massale dood van lariksen en fijnsparren is vooral een probleem in voormalige productiebossen die grotendeels of geheel uit één soort bestaat. Zo’n bos is door zijn eentonigheid kwetsbaar. De massale sterfte van de naaldbomen is een kans voor Natuurmonumenten om de natuur van Planken Wambuis en Wolfheze weerbaarder maken tegen droogte, warmte, virussen, schimmels en insectenplagen. Stervende en verzwakte bomen worden groepsgewijs gekapt. Op de open plekken die ontstaan, gaan kruiden, struiken en loofbomen groeien. Waar nodig zal Natuurmonumenten de natuur een handje helpen. Dat kan door zelf te planten, rasters te plaatsen om te voorkomen dat herten van de jonge aanplant gaan eten, en door nieuwe, jonge lariksen te verwijderen. Zo zal een natuurlijk en gevarieerd bos ontstaan met verschillende inheemse bomen en planten van verschillende leeftijden.



Hout en biodiversiteit

Natuurmonumenten verkoopt een deel van het vrijgekomen hout zo hoogwaardig mogelijk. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan natuurbescherming. Ook wordt een deel van het vrijgekomen hout gebruikt voor projecten van Natuurmonumenten, zoals de Marker Wadden. Op deze manier krijgt het hout dus een duurzame bestemming.

Natuurmonumenten laat tevens gevelde boomkronen liggen in het bos. Het dode hout is van grote waarde voor de biodiversiteit en verrijkt het bos. De dode takken en stammen bieden een woonplaats aan insecten en andere dieren, paddenstoelen en planten. Deze krijgen zo meer kansen om te overleven of kunnen zelfs weer terugkeren.

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met Natuurmonumenten, boswachter Klaas-Jan Mulder, Telefoonnummer 055 - 312 55 00 of per e-mail: [email protected]

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks