Nieuws van de boswachter

Eerste grutto’s terug in Wormer- en Jisperveld

27 februari 2015 | Astrid Schoenmaker

De grutto’s zijn weer terug uit Afrika. De eerste 40 exemplaren zijn al gespot bij de beheerboerderij van Natuurmonumenten.

Eerste grutto's terug in Wormer- en Jisperveld

Tip van de boswachter: ga lekker even op het bankje zitten met je verrekijker en geniet van de geluiden bij dit mooie uitzicht. Routebeschrijving

Net als Larry Kef die deze schitterende foto's in het Wormer- en Jisperveld maakte:

placeholder

Fotograaf: Larry Kef

Voorjaarsbodes

's Winters verblijven de grutto's in West-Afrika. Na een lange reis keren ze terug naar Europa om er te broeden. Ze zijn behoorlijk honkvast en keren het liefst terug naar hun vertrouwde stek van het jaar ervoor. Zoals het Wormer- en Jisperveld, een van de belangrijkste gruttogebieden van Nederland. Voor veel mensen is de roep van de grutto een van de mooiste voorjaarsbodes...

Favoriet broedgebied

Het open veenweidelandschap biedt de grutto’s rust, voedsel en goede plekken om te broeden. Vorig jaar zijn er 540 broedparen geteld! Dat is te danken aan het zorgvuldige beheer van Natuurmonumenten en de lokale boeren. Door laat te maaien kunnen de gruttokuikens rustig opgroeien. In de weilanden vinden de grutto's veel insecten voor hun jongen.

placeholder

Fotograaf: Larry KefOntvang de gratis nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het Wormer- en Jisperveld? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief van Natuurmonumenten. Met nieuws, activiteiten, routes en eropuit-tips in de buurt!

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

Astrid Schoenmaker
logo