Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Houd rekening met de natuur in het Wormer- en Jisperveld

25 mei 2020 | Jowien van der Vegte

Het Wormer- en Jisperveld is prachtig om te ontdekken. Zeker in coronatijd zoeken meer en meer mensen de natuur dichtbij op. Daar mag iedereen van genieten. Natuurmonumenten vraagt bezoekers wel daarbij de spelregels in de natuur na te leven. Met respect voor elkaar èn de natuur houden we dit mooi voor mens, plant en dier.

Grutto in wilde bloemen

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Nu iedereen meer aan huis gebonden is, worden de prachtige gebieden in onze provincie door velen ontdekt. Dat is natuurlijk hartstikke fijn. Over het algemeen houden bezoekers zich goed aan de spelregels, helaas zijn er ook situaties waaruit anders blijkt. Daar vragen we nu aandacht voor. Toezichthouders in deze gebieden treffen steeds vaker zwerfafval, loslopende honden, geluidsoverlast en schade aan kwetsbare natuur aan. Daarnaast merken zij bijvoorbeeld dat boten te snel door de wateren varen, waardoor nesten van watervogels losraken van de wal en kuikens doodgaan. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat we, met de zomer voor de deur, samen van onze prachtige natuur kunnen blijven genieten. Daar horen een paar spelregels bij.”

 

Spelregels

Om allemaal van de natuur te kunnen blijven genieten wees je dan bewust van een aantal spelregels. In de meeste gebieden mogen honden bijvoorbeeld niet loslopen. Reeën sterven dan door de stress van het opjagen of rennen zich in paniek dood in een hek. Maar ook andere jonge dieren worden gepakt door honden. Ook mag er geen vuur worden gemaakt in de natuur. Daarnaast zijn de natuurgebieden na zonsondergang gesloten voor publiek. In vaargebieden ga je alleen aan land waar een landingsplek is gemaakt, de andere landjes zijn voor de vogels.

Voorbeelden

In de Gooise natuur wordt gevist en gezwommen in natuurwater en reekalfjes worden dodelijk verwond door loslopende honden. In Ilperveld en Wormer- en Jisperveld stappen recreanten vanuit hun boot op beschermde eilandjes. Dat brengt veel onrust en paniek bij weidevogels en hun kuikens.

“De nieuwe bezoekers vergeten soms dat ze in een natuurgebied zijn en niet in een park”, zegt Geeke Remmelts van Natuurmonumenten Gooi- en Vechtstreek. “Om broedende vogels en andere dieren niet te verstoren en kwetsbare natuur te beschermen is niet alles toegestaan.”

Boa’s delen veel meer waarschuwingen en boetes uit dan voor corona. Boswachter Tim Zutt van Landschap Noord-Holland: “We treffen allerlei zaken aan in het veld. Kapot gemaakte picknicktafels, informatieborden onder het struif van ganzeneieren. Ook treffen we resten aan van illegale kampvuren. Met vandalisme beschadig je de natuur in plaats van er samen voor te zorgen.” 

gruttokuiken

Geef elkaar en de natuur de ruimte

Voor alle bezoekers aan natuurgebieden blijft belangrijk: zorg dat je 1,5 meter ruimte geeft aan tegemoetkomende of passerende recreanten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het is drukker in de natuur, dus houd zoveel mogelijk rekening met elkaar, geef elkaar de ruimte, maar blijf wel op de paden. Ga je de natuur in? Kijk dan altijd even op de informatieborden bij de ingang van de gebieden. Natuurgebieden zijn open tussen zonsopgang en zonsondergang. Neem een kijkje voor actuele informatie op de websites van de natuur- en recreatiebeheerders.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter