Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ode aan de weidemolen: video over unieke molentjes in première

17 maart 2022 | Jowien van der Vegte

De weidemolens in Noord-Holland hun eigen ‘5 minutes of fame’! Op 14 maart is de videoproductie ‘Ode aan de Weidemolens’ in première gegaan op de YouTube-kanalen van Bureau Toerisme Laag Holland en Marketing Zaanstreek. Natuurmonumenten is blij met deze extra aandacht voor weidemolentjes en heeft meegewerkt aan deze video om het belang van de weidemolentjes breder bekend te maken.

weidemolen

Unieke weidemolens

Op de (w)eilandjes in de veenweidegebieden staan houten en ijzeren molentjes te pronken in het landschap. Ze lijken er neergezet voor de compositie van je foto, maar hebben ook anno 2022 nog een belangrijke taak bij het beheren en in stand houden van het veenweidegebied.

Al eeuwen worden de weidemolens gebruikt om per stukje land het waterpeil te regelen. De functie van de molens is tweeledig. Ze malen op windkracht het teveel aan water uit de slootjes weg en houden het weiland begaanbaar voor koeien en maaimachine. Zonder begrazing en maaien zou het open landschap al snel veranderen in laagveenbos. Met alle consequenties van dien voor het historisch waardevolle landschap dat zo geliefd is bij weidevogels, zoals onze nationale vogel de grutto. De weidemolens malen het water ook op in drogere periode zodat de weilanden niet te nat, maar ook niet te droog worden.

Verdiende promotie

Onze veenweidegebieden zijn bijzonder en de weidemolens zijn hier prominent aanwezig en heel belangrijk. Vanuit het thema ‘Ode aan het landschap’ is leek het daarom vanzelfsprekend deze molens meer aandacht te geven. Met dit thema besteedt het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) nationaal en internationaal aandacht aan hoe het landschap Nederland gevormd heeft en worden er unieke aspecten uitgelicht. De promotievideo kwam tot stand door een samenwerking tussen de gemeenten Landsmeer, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad en de natuurorganisatie Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De productie was in handen van Marketing Zaanstreek. De weidemolentjes krijgen ook aandacht in wandel- en fiets- en vaarnetwerken.

In de het filmpje vertelt Jan Albers van de molenploeg van het Wormer- en Jisperveld samen met mensen van Staatsbosbeheer en Noord-Hollands Landschap over de weidemolentjes, hun functie voor de natuur, en het onderhoud door vrijwilligers. Bekijk het filmpje op: https://www.zaans.nl/odeaanhetlandschap .

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter