Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Oprukkende bessen

26 februari 2019 | Eveline Blok

Cranberries zijn heerlijk om te eten, maar deze bessen verspreiden zich in een behoorlijk tempo en vormen een probleem voor het behoud van natuurwaarden in het Wormer- en Jisperveld.

Plaggen WJV

Omdat de cranberry (ook wel veenbes genoemd) een soort is die al sinds 1850 in Nederland voorkomt, kunnen we in dit geval niet echt meer spreken van een exoot, maar invasief is deze soort zeker wèl.

Cranberries zijn niet best voor de moerasheide. In een aantal percelen veenmosrietland wordt de oorspronkelijke moerasheide ernstig verdrongen door de cranberry. Om verdere bedreiging tegen te gaan, plaggen we nog net voor het broedseizoen begint een aantal percelen in natuurreservaat de Baanakkers in het Wormer- en Jisperveld.

Eveline Blok
Eveline Blok
logo