Een heel team van vrijwillige Deltawachters wisselt elkaar af om de natuur boven en onder water te laten beleven. Dit keer is het de beurt aan Astrid en Richard
Natuurmonumenten is deze week gestart met de nieuwe Deltawagen aan de Oosterschelde. Gehuld in een nieuw jasje met een nieuwe look staan de Deltawachters tot half september op de parkeerplaats bij de Plompe Toren om bijzondere verhalen te delen over de Oosterschelde.
Kees van der Meer is al 20 jaar vrijwilliger bij Natuurmonumenten en daar gingen vele jaren natuurbeheer aan vooraf. Kees: “Begonnen met mijn voeten in de modder. Zo leer je hoe natuur beheerd moet worden."
Beschermde kustvogels op de Roggenplaat in de Oosterschelde weten de met zand opgespoten delen steeds beter te vinden. Met name de hoger gelegen delen, het gebied dat 60-80% van de tijd droogvalt, worden steeds beter benut voor het zoeken van voedsel. Daarmee is de situatie bijna op het hetzelfde niveau van voor de aanleg van de zandsuppletie in 2019.
Het is één van de meest fascinerende natuurverschijnselen die er bestaat: de vogeltrek. Ieder jaar trekken miljoenen vogels vele duizenden kilometers. Soms met de Oosterschelde als eindbestemming, maar ook vaak als tussenstop om aan een gedekte tafel aan te schuiven. Voedselbeschikbaarheid is de voornaamste reden voor vogels om grote afstanden af te leggen.
De Galgeplaat en Slikken van den Dortsman in de Oosterschelde zijn een belangrijke plek voor vogels en zeehonden. De platen en slikken zijn echter sinds de aanleg van de Oosterscheldekering en andere waterkeringen steeds kleiner geworden.