Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachters maken zich zorgen om rust in Zeeuwse kraamkamers

09 maart 2021 | Paul Begijn

De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van Het Zeeuwse Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

ree

De coronacrisis zorgt voor een sterke toename van bezoekers in de Zeeuwse natuurgebieden. Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur en hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden", vertelt boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten.

Op kraamvisite

In veel gebieden hangen sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn bezoekers in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

grutto

Een grutto met jongen is tijdens de broedtijd extra kwetsbaar.

Natuur is open

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op sommige plekken zijn extra maatregelen getroffen om dieren te beschermen.

Natuurmonumenten zet tijdens het broedseizoen vrijwillige boswachters in voor extra toezicht. De vrijwillige boswachters hebben primair de taak van gastheer en gastvrouw en spreken daarnaast mensen aan als ze in overtreding zijn. Zij staan daartoe in direct contact met boa’s. Natuurmonumenten zet vrijwillige boswachters in in de natuurgebieden in de Zak van Zuid-Beveland, Zeepeduinen in de Kop van Schouwen en de Dintelse Gorzen op de grens van Zeeland en Brabant.

kluut met jongen

Paniek en stress voorkomen

 Als mensen zich niet aan de regels houden, kunnen ze –onbewust – wilde dieren verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte. Het aantal incidenten met loslopende honden nam afgelopen jaar toe, er werd meer zwerfafval achtergelaten en boswachters zien steeds vaker mensen buiten de paden lopen of fietsen. En hoewel wilde dieren vaak goed weten waar wandelpaden lopen, houden ze geen rekening met mensen of honden die ze opjagen buiten de paden. In paniek kan een ree zich doodrennen tegen een hek of op een weg. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs het nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. De kuikens sterven dan in het ei.

Geniet dus van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

  

 

 

 

 

 

reekalf
Paul Begijn
Paul Begijn