Nieuws van de boswachter

Deltawachters gezocht voor de Oosterschelde

13 augustus 2018 | Paul Begijn

De deltacaravan aan de Oosterschelde gaat de laatste periode in. Afgelopen weken brachten honderden toeristen en dagjesmensen al een bezoek aan de fraai beschilderde caravan van Natuurmonumenten met z’n sepia’s, lepelaars en bruinvissen. Altijd al eens wakker willen worden met het mooiste uitzicht van Nederland? Pak snel deze kans, want in september is er nog een plekje vrij voor één koppel.

deltawagen

Van half juni tot half september staan de deltawachters van Natuurmonumenten bij de Plompe Toren om bezoekers bijzondere verhalen te vertellen over de Oosterschelde. Met de deltawagen vraagt Natuurmonumenten vooral aandacht voor de rijke onderwaterwereld van de Oosterschelde. “Hier aan de rand van het grootste en natste nationale park van Nederland, de Oosterschelde, beleef je het mooiste van twee werelden”, vertelt Paul Begijn, boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten. “Het landschap op en rond de Oosterschelde is ontzettend veelzijdig en daardoor ook een belangrijk thuis voor verschillende planten en dieren. De Oosterschelde is met z’n ligging en open verbinding met de Noordzee een ontzettend belangrijke ‘stepping stone’ voor veel vogel- en vissoorten op wereldniveau. Een veel onbekendere en mysterieuze wereld gaat schuil onder de waterspiegel, met sepia’s, zeepaardjes en haaien in de hoofdrol.”

Verwondering
Om de rijke onderwaterwereld van de Oosterschelde bekend te maken bij bezoekers, zet de natuurvereniging drie maanden lang ambassadeurs in om mensen te verwonderen. “Aan de buitenkant van de caravan is een monitor bevestigd, waarop we beelden afspelen van de onderwaterwereld. Een mooie samenwerking met duikers die regelmatig de meest unieke beelden schieten.” Ook in de beschildering van de caravan speelt het onderwaterleven een belangrijke rol. Sepia’s, hondshaaien en platvissen vormen het decor van de schildering onder water. En kinderen kunnen er hun brevet tot onderwaterboswachter halen. Buiten de caravan kunnen bezoekers ook kennis maken met de vogelrijkdom rond de Oosterschelde. Er staan twee telescopen om de vogels van dichtbij te kunnen bestuderen. Voor kinderen is er een onderwatermemoryspel ontwikkeld.

Interesse?
Als deltawachter heet je dagelijks bezoekers welkom tussen 10.00 en 17.00 uur. Je bent het gezicht en aanspreekpunt voor Natuurmonumenten en je kan vol passie vertellen over de Oosterschelde en z’n bijzondere bewoners. Wil jij je ook inzetten voor de Oosterschelde en sta je graag in contact met bezoekers? In de periode 9 t/m 13 september zoeken we nog twee deltawachters om de deltacaravan te bemannen. Maak je interesse dan kenbaar via 

Paul Begijn
Paul Begijn
logo