Ga direct naar inhoud
Nieuws

Deltawagen publiekspunt voor beleving onderwaterleven Oosterschelde

16 juni 2018 | Paul Begijn

BURGHSLUIS - Van half juni tot half september staan de deltawachters van Natuurmonumenten bij de Plompe Toren om bezoekers bijzondere verhalen te vertellen over de Oosterschelde. Een caravan beschilderd met het Oosterschelde landschap, lepelaars en bruinvissen vormt het stralende middelpunt op de parkeerplaats op steenworp afstand van de toren. Met de deltawagen vraagt Natuurmonumenten vooral aandacht voor de rijke onderwaterwereld van de Oosterschelde.

deltawagen

“Hier aan de rand van het grootste en natste nationale park van Nederland, de Oosterschelde, beleef je het mooiste van twee werelden”, vertelt Paul Begijn, boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten. “Het landschap op en rond de Oosterschelde is ontzettend veelzijdig en daardoor ook een belangrijk thuis voor verschillende planten en dieren. De Oosterschelde is met z’n ligging en open verbinding met de Noordzee een ontzettend belangrijke ‘stepping stone’ voor veel vogel- en vissoorten op wereldniveau. Een veel onbekendere en mysterieuze wereld gaat schuil onder de waterspiegel, met sepia’s, zeepaardjes en haaien in de hoofdrol.”

Verwondering

Om de rijke onderwaterwereld van de Oosterschelde bekend te maken bij bezoekers, zet de natuurvereniging drie maanden lang ambassadeurs in om mensen te verwonderen. “Aan de buitenkant van de caravan is een monitor bevestigd, waarop we beelden afspelen van de onderwaterwereld. Een mooie samenwerking met duikers die regelmatig de meest unieke beelden schieten.” Ook in de beschildering van de caravan speelt het onderwaterleven een belangrijke rol. Sepia’s, hondshaaien en platvissen vormen het decor van de schildering onder water. En kinderen kunnen er hun brevet tot onderwaterboswachter halen. Buiten de caravan kunnen bezoekers ook kennis maken met de vogelrijkdom rond de Oosterschelde. Er staan twee telescopen om de vogels van dichtbij te kunnen bestuderen. Voor kinderen is er een onderwatermemoryspel ontwikkeld.

Oosterscheldenatuur onder druk

De soortenrijkdom en leefomgeving van veel dieren en planten in de Oosterschelde staat onder druk. Met name de onderwaternatuur verdient betere bescherming. “Visserij, landbouw, verstoring, vervuiling, zandhonger en klimaatverandering drukken een zware stempel op het landschap”, vertelt Begijn.  “Natuurmonumenten zet zich in voor herstel van natuur onder en boven water. Dat doen we samen met andere partners door op de bres te springen en ons hard te maken voor een gezonde en vitale delta waarin voldoende ruimte is voor mens, plant en dier.”

Openingstijden

De deltawagen staat dit weekend aan de Plompe Torenweg. De deltawachters heten je welkom tussen 10.00 en 17.00 uur. Van 24 juni tot half september staat de deltawagen er dagelijks en zijn bezoekers welkom van 10.00 – 17.00 uur.

Paul Begijn
Paul Begijn