Ga direct naar inhoud
Nieuws

Deltawagen terug aan de Oosterschelde

31 mei 2022 | Paul Begijn

Vanaf vrijdag 3 juni tot en met 18 september staan de deltawachters van Natuurmonumenten bij de Plompe Toren om bezoekers bijzondere verhalen te vertellen over de Oosterschelde. Een caravan beschilderd met het Oosterschelde landschap, lepelaars en bruinvissen vormt het stralende middelpunt op de parkeerplaats op steenworp afstand van de toren. Met de deltawagen, dit jaar alweer voor de 5e keer, vraagt Natuurmonumenten aandacht voor de rijke boven -en onderwaterwereld van de Oosterschelde.

deltawagen

“Hier aan de rand van het grootste en natste nationale park van Nederland, de Oosterschelde, beleef je het mooiste van twee werelden”, vertelt Paul Begijn, boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten. “Het landschap op en rond de Oosterschelde is ontzettend veelzijdig en daardoor ook een belangrijk thuis voor verschillende planten en dieren. De Oosterschelde is met z’n ligging en open verbinding met de Noordzee een ontzettend belangrijke ‘stepping stone’ voor veel vogel- en vissoorten op wereldniveau. Een veel onbekendere en mysterieuze wereld gaat schuil onder de waterspiegel, met sepia’s, zeepaardjes en haaien in de hoofdrol.”

Verwondering

Om de rijke onderwaterwereld van de Oosterschelde bekend te maken bij bezoekers, zet de natuurvereniging ruim drie maanden lang ambassadeurs in om mensen te verwonderen. “We werken momenteel aan een virtuele beleving met 360-graden beelden van de Oosterschelde onder water. Een mooie samenwerking met duikers die regelmatig de meest unieke beelden schieten. We hopen de eerste beelden in juli te lanceren. Bezoekers kunnen dan met een VR-bril een virtuele kijk onder water nemen.” Ook in de beschildering van de caravan speelt het onderwaterleven een belangrijke rol. Sepia’s, hondshaaien en platvissen vormen het decor van de schildering onder water. En kinderen kunnen er hun brevet tot junior deltawachter halen als hoeder van de Oosterschelde. Buiten de caravan kunnen bezoekers ook kennis maken met de vogelrijkdom rond de Oosterschelde. Er staat een telescoop om vogels van dichtbij te kunnen bestuderen. Voor kinderen is er een onderwatermemoryspel ontwikkeld.

deltawachterss

Oosterscheldenatuur onder druk

De soortenrijkdom en leefomgeving van veel dieren en planten in de Oosterschelde staat onder druk. Met name de onderwaternatuur verdient betere bescherming. “Visserij, landbouw, verstoring, vervuiling, zandhonger en klimaatverandering drukken een zware stempel op het landschap”, vertelt Begijn.  “Natuurmonumenten zet zich in voor herstel van natuur onder en boven water. Dat doen we samen met andere partners door op de bres te springen en ons hard te maken voor een gezonde en vitale delta waarin voldoende ruimte is voor mens, plant en dier. Een langgekoesterde wens is het instellen van een onderwaterreservaat in de Oosterschelde, het eerste in Nederland. Een droom die steeds dichterbij komt.”

Openingstijden

De deltawagen staat vanaf vrijdag aan de Plompe Torenweg. De deltawachters heten je welkom tussen 10.00 en 17.00 uur.

zeediertjes kijken
Paul Begijn
Paul Begijn