Ga direct naar inhoud
Nieuws

Duikende boswachter: Miljoenen brokkelsterren op duikstek Oosterschelde

10 augustus 2018 | Paul Begijn

Tijdens een duik in de Oosterschelde kwamen duiker en boswachter Peter Voorn van Natuurmonumenten en duikvriend Tom Heijnen miljoenen brokkelsterren tegen rond de duikstek bij de Plompe Toren.

Brokkelster

De brokkelster staat al jaren op nagenoeg alle waarnemingenlijsten van Stichting Anemoon als een algemeen voorkomende soort. Voorn: “Maar in deze aantallen zie je ze niet vaak, erg indrukwekkend om te zien. De soort houdt van stromend getijdenwater. De dieren filteren het langsstromende zeewater en halen er hun voedsel uit. Op de duikstek bij de Plompe Toren is veel stroming en dat trekt dus aan.”

Stroming

Vanwege hun voorkeur voor stroming tref je brokkelsterren massaal aan in de centrale en westelijke Oosterschelde, waar de meeste stroming staat. Hoewel ze algemeen zijn, zijn brokkelsterren bijzonder fraaie en ook fotogenieke zeedieren. Ze komen in oneindig veel kleurvariëteiten voor en vooral de centrale schijf is bij bijna ieder dier verschillend.

Deltawachters

Meer weten over de wondere onderwaterwereld van de Oosterschelde? Bezoek onze Deltawachters bij de Deltawagen naast de Plompe Toren. Zij staan dagelijks klaar van 10.00 tot 17.00 uur om je te vertellen over de prachtige natuur in en rond de Oosterschelde.

Kijk hier voor de prachtige onderwaterbeelden van Tom: https://youtu.be/uRzP6myYYrU  

Paul Begijn
Paul Begijn