Ga direct naar inhoud
Nieuws

Duikers brengen onderwaterwereld Oosterschelde in beeld

12 maart 2020 | Paul Begijn

Op zaterdag 16 mei staat de wereld in het teken van de Next World Fish Migration Day. Met deze dag creëren we wereldwijde aandacht voor trekvissen, open rivieren en zeearmen. In aanloop daarnaartoe kun je meeduiken in de wondere onderwaterwereld van de Oosterschelde.

duiker

Natuurmonumenten is trotse partner van dit initiatief en organiseert samen met de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en de World Fish Migration Foundation (WFMF)  een aantal duikdagen in de Oosterschelde (Zeelandbrug) om aandacht te vragen voor trekvissen en hun leefomgeving. Bekijk de portretten van de zeester en zeepaardje die onze duikende boswachter eerder maakte.

dweginktvis

Vismigratie
Met deze gezamenlijke actie wordt aandacht gevraagd voor de migrerende vissen in de Nederlandse wateren. In Nederland trekken elk voorjaar 1000-den trekvissen vanaf de zee de Nederlandse wateren in om te gaan paaien. Soorten als de glasaal, driedoornige stekelbaars, zeeforel, spiering, sepia en rivierprik komen voorbij. Dit is een ongekend spectaculair natuurfenomeen. Duikers gaan dit fenomeen in kaart en beeld brengen.

Duikende boswachter in de Oosterschelde

Duikdagen
​​​​​​Op zaterdag 14 maart, zaterdag 18 april en zaterdag 16 mei kunnen duikers op verschillende plekken te water. Naast de Oosterschelde doen ook de locaties Haringvliet en Noordzeekanaal mee. Tijdens deze duikdagen wordt de mogelijkheid geboden om op plekken te duiken waar je normaal gesproken niet mag komen en nu eenmalig een vergunning voor is. De actie wordt nu al internationaal in de gaten gehouden als pilot voor in de toekomst. Ontzettend leuk dus! Daarnaast zetten we ons niet alleen in voor de onderwaternatuur en het onderwaterleven maar ook voor de promotie van het duiken.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden hier.

Samen met freedivers gaan tussen de 50 en 100 duikers het natuurfenomeen onderzoeken en vastleggen. Dit doen we met foto’s en filmmateriaal. Iedereen die foto’s en films maakt met eigen materiaal doet ook nog eens mee aan de wedstrijd voor de meest bijzondere foto/ video waar de NOB een mooie beloning voor heeft.

 

zeekat
Paul Begijn
Paul Begijn