Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten start met tweede seizoen Deltawagen

30 mei 2019 | Paul Begijn

Natuurmonumenten start maandag 3 juni met het tweede seizoen Deltawagen bij de Plompe Toren in Burghsluis. Deltawachters bemannen de caravan de hele zomer t/m 15 september en vertellen bijzondere verhalen over de Oosterschelde en het rijke onderwaterleven.

deltacaravan Natuurmonumenten

Een caravan beschilderd met het Oosterschelde landschap, lepelaars, bruinvissen en een hondshaai vormt het stralende middelpunt op de parkeerplaats op steenworp afstand van de toren. Met de promotiecaravan vraagt Natuurmonumenten aandacht voor de rijke onderwaterwereld van de Oosterschelde. “Een wereld die vooral beleefd wordt door duikers, maar bij het grote publiek nog onbekend is”, vertelt boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten. “Het zeepaardje, de sepia, de hondshaai en de dodemansduim zijn echte icoonsoorten van de Oosterschelde. Om deze rijke onderwaternatuur te beschermen is het belangrijk dat mensen beter op de hoogte zijn van de onderwaterpracht en deze omarmen.”

Oosterscheldenatuur onder druk

Natuurmonumenten constateert dat de soortenrijkdom en leefomgeving van veel dieren en planten steeds meer onder druk staat. Met name de onderwaternatuur blijkt slecht beschermd te zijn. “Visserij, verstoring, exoten, overbegrazing, vervuiling, zandhonger en klimaatverandering drukken een zware stempel op het landschap onder water”, vertelt Begijn.  “Natuurmonumenten zet zich in voor herstel van natuur onder en boven water. Dat doen we samen met andere partners door op de bres te springen en ons hard te maken voor een gezonde en vitale delta waarin voldoende ruimte is voor mens, plant en dier.”

Verwondering

Omdat veel bezoekers onbekend zijn met de rijke onderwaterwereld van de Oosterschelde, zet de natuurvereniging ruim drie maanden lang ambassadeurs in om mensen te verwonderen. Paul Begijn: “Om het onderwaterleven ook boven water tot leven te laten komen is er voor kinderen een levensgroot onderwater memory spel ontwikkeld, om zo de iconische soorten te leren kennen. Bij de opdrachtentafel leren kinderen meer over de Oosterschelde, zoals de werking van het getij. Als ze de opdrachten voltooid hebben krijgen ze hun onderwaterbrevet.” Belangrijk onderdeel van de Oosterschelde zijn de zandplaten. Door de telescoop heb je bij laag water prima zicht op de Roggenplaat, waar tientallen zeehonden liggen te rusten. Aan de rand van de plaat scharrelen vogels als de scholekster, lepelaar en wulp hun kostje bij elkaar.De Deltawagen staat aan de Plompetorenweg. De deltawachters heten je welkom tussen 10.00 en 17.00 uur.

Paul Begijn
Paul Begijn