Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nest bontbekplevieren aan Oosterschelde moedwillig vernield

16 juli 2019 | Paul Begijn

Op het strandje van Kattendijke aan de Oosterschelde is afgelopen maandag moedwillig een bontbekplevieren nest met vier eieren vertrapt. Natuurmonumenten vrijwilliger Thom de Bruijn die tevens wetlandwacht is voor Vogelbescherming Nederland, kan het nog maar amper beseffen. Boos en verdrietig tegelijk. Hij zette zich afgelopen weken in voor de bescherming van deze zeldzame grondbroeder in Nationaal Park Oosterschelde.

bontbeknest

Volgens Thom de Bruijn is het extra wrang omdat het nest naar verwachting vandaag zou uitkomen. “Op het strandje bij Kattendijke aan de Oosterschelde had een paartje bontbekplevieren het gewaagd om 4 eitjes te leggen. In een verscholen hoekje tussen brokken steen en beschermd door distels en hoog gras wist het nest stand te houden tegen spaarzame zonaanbidders, spelende kinderen, honden en diverse andere activiteiten op het strand.” Volgens de natuurgids lieten de vogels lieten zich hierdoor niet van de wijs brengen en keerden telkens weer, korte tijd na hun verstoring, terug op het nest. “Passerende wandelaars, fietsers, mountainbikers en brommers lieten zij onverstoorbaar passeren.

Schoonmaak strandje

In opdracht van de gemeente Goes was onlangs begonnen met het opschonen van de slikken en het strandje door zeewieren te verwijderen. Mede dankzij de inzet van Thom en de coördinator van het nationaal park konden de werkzaamheden stilgelegd worden om de bontbekplevier tijd en ruimte te geven om de eieren uit te broeden. De gemeente Goes ging akkoord. Dit tot grote frustratie van een inwoner uit Kattendijke, die zijn ongenoegen per mail duidelijk liet blijken door andere inwoners in te seinen. In alle commotie die daardoor is ontstaan, is het nest maandag vernield. Bij de politie is melding gedaan van de vernieling.

fietsers

Bescherming nesten

Natuurmonumenten zet zich samen met Nationaal Park Oosterschelde in de voor de bescherming van nesten op buitendijkse trajecten en strandjes langs de Oosterschelde. Dit voorjaar werd tijdens het broedseizoen nog succesvol een strandje bij Zierikzee afgesloten met schapengaas. Het resulteerde uiteindelijk in twee succesvolle nesten van bontbekplevieren en scholeksters waarvan alle kuikens (vier bontbekplevieren en drie scholeksters) uiteindelijk zijn groot bracht.

bontbek broedend
Paul Begijn
Paul Begijn