Ga direct naar inhoud
Nieuws

Plompe Toren krijgt nieuw jasje

17 september 2019 | Paul Begijn

De Plompe Toren aan de Oosterschelde wordt komende maanden in een nieuw jasje gehesen. Deze week is gestart met restauratiewerkzaamheden aan de buitengevel van de toren. Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, gaat de toren in de steigers. Bezoekers kunnen de toren wel gewoon bezoeken en genieten van het prachtige uitzicht vanaf het ‘dak’.

Plompe toren

Tijdens de restauratie wordt gewerkt aan het herstel van de muren en het voegwerk. Die hebben afgelopen jaren flink te lijden gehad onder invloeden van het weer en het zoute water van de Oosterschelde. Ook aan de binnenzijde worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Daarvoor gaat de toren drie dagen dicht. Via de website van Natuurmonumenten worden deze data nog gecommuniceerd. Boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten: “De overlast proberen we te beperken, maar door het werk aan de buitenzijde van de toren blijf je de restauratiewerkzaamheden tijdens een bezoek wel horen. Het belangrijkste voor ons is dat de toren weer in goede staat wordt teruggebracht en als iconisch punt blijft behouden voor de toekomst. ”

Onderhoud

Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland en Stichting Renesse zijn eigenaar van 16 monumenten, waarvan er een aantal rijksmonumenten zijn, zoals de Plompe Toren. Zij zijn tevens verantwoordelijk voor het onderhoud. De provincie Zeeland ondersteunt de restauratie met een subsidie van 70% van de totale kosten (rond €250.000). Bouwgroep Peter uit Middelburg voert de restauratie uit, begeleid door Bureau Rothuizen Architecten & Stedenbouwkundigen.

Zandsuppletie Roggenplaat

De toren blijft dagelijks gratis open voor publiek tussen 09.00 en 18.00 uur. In de toren kunnen bezoekers kennismaken met de natuur van de Oosterschelde en omliggende inlagen. Ook het verhaal van het ooit welvarende dorpje Koudekerke komt in de expositie breed aan bod. Ten tijde van de restauratie wordt de Roggenplaat – de grootste zandplaat van de Oosterschelde – voorzien van een nieuwe laag zand. Deze klus start 1 oktober en is bedoeld om de zandplaat – die een ligging recht tegenover de Plompe Toren heeft – te behouden voor duizenden vogels en zeehonden. Vanaf het dak van de toren heb je prachtig uitzicht over de werkzaamheden.

Zowel de restauratiewerkzaamheden als de zandsuppletie Roggenplaat worden begin 2020 afgerond.

 

pt
Paul Begijn
Paul Begijn