Ga direct naar inhoud
Nieuws

Restauratiewerkzaamheden Plompe Toren in maart 2020 afgerond

18 december 2019 | Paul Begijn

De Plompe Toren heeft afgelopen jaren weer en wind doorstaan, en staat nog altijd fier op de grens van land en water. Erosie heeft de stenen en het metselwerk aan de buitenkant echter flink aangetast. Daarom wordt de toren momenteel gerestaureerd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin maart 2020 afgerond.

Plompe Toren2

Om de werkzaamheden goed en veilig te kunnen uitvoeren, is de toren omgeven door steigers en doek. De werkzaamheden vinden met name plaats aan de buitenzijde. De toren blijft gedurende de restauratie gewoon open voor bezoekers. Wel kunnen de werkzaamheden voor wat geluidsoverlast zorgen. Omdat er ook restauratiewerkzaamheden staan gepland voor het steenwerk aan de binnenzijde van de toren, gaat de toren twee dagen dicht voor het publiek. Daarbij is gekeken naar vakanties en drukke momenten. De toren is gesloten voor het publiek op de volgende momenten:

  • Dinsdag 14 januari
  • Woensdag 15 januari
Plompe Toren

Komt dat zien

Vanaf het dak van de toren geniet je nog altijd van het mooiste uitzicht van Nederland en kijk je uit over de grootste zandplaat van de Oosterschelde, die momenteel wordt voorzien van een verse laag zand. Op die manier kunnen vogels als de wulp en scholekster er ook in de toekomst aanschuiven voor hun maaltijd en houden de zeehonden hun rustplek. Op de toren is onlangs een nieuwe kijker geplaatst waarmee je de zeehonden van dichtbij kunt zien.

roggenplaat

De Roggenplaat wordt voorzien van een verse laag zand zodat de plaat ook in de toekomst een rijk gedekte tafel blijft voor kustvogels.

Paul Begijn
Paul Begijn