Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vaar mee naar de Roggenplaat in de Oosterschelde

29 augustus 2019 | Paul Begijn

We nodigen je graag uit om kennis te maken met de grootste en meest voedselrijke zandplaat van de Oosterschelde: de Roggenplaat. Tijdens een gratis vaartocht met boswachter Paul vaar je langs de randen van de plaat die vol met kustvogels zitten. Speciaal voor leden is er tijdens de Oosterscheldeweek (7 t/m 14 september) een zandkoekjesactie. Kom langs bij de deltawagen en krijg een gratis pakketje met zandkoekjes.

roggenplaat vanuit de lucht

Dit is in het kader van de zandsuppletie op de Roggenplaat. Boskalis start 1 oktober met het ophogen van zeven plekken met enkele tientallen centimeters zand, bedoeld om de zandplaat weer op hoogte te brengen en te behouden voor de toekomst. Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Nationaal Park Oosterschelde nemen je mee op een gratis vaartocht naar deze grootste en meest voedselrijke zandplaat van de Oosterschelde.

Meld je aan voor de vaartocht 
In de Oosterscheldeweek, op zaterdag 14 september, nodigen de organisaties bewoners en andere belangstellenden uit voor een vaartocht naar de Roggenplaat. Tijdens de vaartocht neemt boswachter Paul je mee in het verhaal van de Oosterschelde en de bijzonderheden van de Roggenplaat. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de werkzaamheden komende herfst. Maak kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland en misschien sta je oog in oog met een bruinvis of zeehond. Meld je hier aan.

Bedankje voor onze leden: zandkoekjes
Deltawachters van Natuurmonumenten kunnen bezoekers ook alles vertellen over de ontwikkelingen in de Oosterschelde. Vanuit de beschilderde caravan bij de Plompe Toren ontvangen ze je tijdens de Oosterscheldeweek (7 t/m 14 september) graag met een lekker zandkoekje. Deze zandkoekjes zijn speciaal voor de gelegenheid gebakken door de plaatselijke bakker Inde Soete suikerbol uit Burgh-Haamstede. Leden van Natuurmonumenten krijgen op vertoon van hun ledenpas een gratis zakje koekjes mee naar huis.

Roggenplaat

Brede steun
Boswachter Paul Begijn: “Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten zetten zich al lange tijd in voor de suppletie van zandplaten in de Oosterschelde die cruciaal zijn voor de natuur. We zijn dan ook blij dat er 1 oktober gestart wordt met de uitvoering. Dit project is mogelijk gemaakt door inzet van allerlei partijen; overheden, natuurorganisaties en vele Zeeuwen hebben een steentje bijgedragen in de crowdfunding van 2013. Ook de EU draagt bij aan de suppletie middels een bijdrage voor Smartsediment uit het Interreg Vlaanderen - Nederland-programma.”

Zandhonger
De voedselrijke zandplaat in de Oosterschelde is belangrijk voor trekvogels en rustende zeehonden. Boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten: "Door de Oosterscheldekering is de stroming minder sterk waardoor er geen natuurlijke opbouw meer is van zandplaten, de zogenaamde zandhonger. Met name tijdens stormen verdwijnt er zand in de naastgelegen geulen. Daardoor wordt de voor natuur zo belangrijke Roggenplaat steeds lager en kleiner. Door de zandplaat  weer op hoogte te brengen, krijgen kustvogels langer de tijd om hun maaltje bij elkaar te sprokkelen." Na de zandophoging kan de Roggenplaat weer zo’n 30 jaar fungeren als belangrijk ‘wegrestaurant’ voor vogels als de rosse grutto, kanoet en zilverplevier. Soorten die dankbaar gebruik maken van de voedselrijke plaat om even bij te tanken op hun verre reis tussen West-Afrika en het hoge noorden.

deltawagen

Aanmelden
Wil je meevaren tijdens de vaartocht naar de Roggenplaat? Meld je dan snel aan. De vaartocht start om 10.00 uur vanuit de haven van Burghsluis en eindigt rond 12.00 uur. Aanmelden is verplicht en kan via https://www.ontdekdeoosterschelde.nl/activiteiten/activity:themavaartocht-roggenplaat-gratis.htm

Paul Begijn
Paul Begijn