Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vers zand voor 'wegrestaurant' de Roggenplaat in Oosterschelde

03 juli 2019 | Paul Begijn

Eindelijk gaat het gebeuren, de Roggenplaat in de Oosterschelde wordt komende herfst opgehoogd. Belangrijk voor tienduizenden kustvogels die hier hun eten vinden en zeehonden die op de plaat rusten en hun jongen zogen.

roggenplaat

Door de aanleg van de Oosterscheldekering eind jaren tachtig is de stroming van het water minder sterk waardoor er geen natuurlijke opbouw meer is van zandplaten. Daardoor wordt de voor de natuur zo belangrijke Roggenplaat steeds lager en kleiner. Om de vogels en zeehonden een handje te helpen wordt er daarom zand teruggebracht op de Roggenplaat.

Paul Begijn: ‘Fijn dat we nu eindelijk kunnen starten met de suppletie. Door de ophoging blijft de Roggenplaat ook de komende 25 tot 50 jaar in stand en kunnen vogels er terecht om voedsel te vinden en zeehonden om er te rusten en hun jongen te zogen. En blijft het typische Oosterschelde-landschap behouden.’

Brede samenwerking

Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten zetten zich al lange tijd in voor de suppletie van zandplaten die cruciaal zijn voor de natuur. Boswachter Paul Begijn: ‘Voor dit project met bijdragen van allerlei partijen; overheden, natuurorganisaties en vele Zeeuwen hebben een steentje bijgedragen in de crowdfunding van 2013. Ook de Europese Interreg-subsidie Smartsediment is cruciaal voor het project.’

roggenplaat1

Zorgvuldig proces

Het is geen gemakkelijk project op een plek met stroming, getij en wind. Ook is er rekening gehouden met allerlei factoren zoals de naastgelegen mosselpercelen, vogeltrek, ligplekken van zeehonden en de recreatiesector. De uitvoering wordt gedaan door Boskalis, zij starten 1 oktober en zijn tot januari 2020 aan het werk.

scholekster
Paul Begijn
Paul Begijn