Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zandplaten in Oosterschelde ophogen voor zeehonden en vogels

12 februari 2019 | Paul Begijn

Goed nieuws voor de natuur in de Oosterschelde. Volgende winter start Rijkswaterstaat met het ophogen van de Roggenplaat. Daardoor blijft de zandplaat ook in de toekomst een belangrijk ‘wegrestaurant’ voor tienduizenden vogels en zeehonden die even komen bijtanken op de zandplaat.

gewone zeehond

Door het fenomeen zandhonger wordt de grootste zandplaat van de Oosterschelde, de Roggenplaat, ieder jaar een stukje kleiner. Door de Oosterscheldekering is de stroming minder sterk waardoor er geen natuurlijke opbouw meer is van zandplaten. Met name tijdens stormen verdwijnt er zand in de naastgelegen geulen. Elk jaar verdwijnen er vijftig voetbalvelden aan zand en slik. Als er niks zou gebeuren, is de Oosterschelde over 60 jaar een grote watermassa zonder droogvallende platen, slikken en schorren.



Rijk gedekte tafel

Tienduizenden trekvogels en een grote populatie zeehonden in de Oosterschelde zijn sterk afhankelijk van de Roggenplaat. “Voor kustvogels als de rosse grutto, kanoet en zilverplevier is de Roggenplaat een rijk gedekte tafel waar volop voedsel te vinden is”, vertelt boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten. “De Roggenplaat is van internationaal belang in het kader van de vogeltrek. Ieder jaar maken duizenden vogels weer gebruik van deze plaat om op te vetten tijdens hun verre reis. Zonder de Roggenplaat zouden vele vogels hun eindbestemming niet halen.” Naast de vele vogels is de zandplaat ook van levensbelang voor zeehonden. “Zeehonden zogen er hun jongen en komen er tijdens laag tij tot rust. Met het opspuiten van zand blijft de Roggenplaat hen de komende dertig jaar een plek geven.”

'Red de Roggenplaat'

Natuurmonumenten heeft zich afgelopen jaren ingespannen voor een zandsuppletie van de Roggenplaat. Er werd onder andere een ‘zandtekeningen’ actie georganiseerd en via crowdfunding werd met ruim 300 donateurs 13.500 euro ingezameld. Met de publiekscampagne 'Red de Roggenplaat' kreeg het verschijnsel 'zandhonger' veel bekendheid en de oproep om de zandplaat te redden veel steun.  

Help de Oosterschelde verzuipt!

Paul Begijn
Paul Begijn