Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachters zoeken extra hooihandjes op het Rotterdams platteland en Midden-Delfland

07 juli 2021 | Natascha Hokke

In de natuurgebieden van Natuurmonumenten in Midden-Delfland en de Noordrand van Rotterdam staat het in het voorjaar vol bloemen: orchideeën, dotterbloem en echte koekoeksbloem. De zomermaanden worden benut om te maaien en het maaisel af te voeren (hooien), zodat deze bijzondere bloemen en kruiden volgend jaar weer de ruimte krijgen om de gebieden paars, geel en roze te kleuren. Dit is veel werk, dus de boswachters zoeken extra hooihandjes!

Hooien met de boswachter

Bloemenpracht op de Vlietlanden

De Vlietlanden bij Vlaardingen is een zeer bekend natuurgebied in Midden-Delfland. Maar meer verspreid in Maasland, Maassluis en Den Hoorn liggen ook diverse kleine boezemlandjes - de Vlietlandjes - met net zo’n kleurrijke bloemenpracht als de Vlietlanden. Boswachter Johan Bezemer van Natuurmonumenten vertelt: “Door hun natheid en het jarenlange beheer van niet-bemesten en regelmatig maaien en afvoeren zijn het zeer bloemrijke perceeltjes. Een lust voor het oog!” Natuurmonumenten maait deze landjes, de wilde bloementuin in de Zuidpolder bij Rodenrijs en de bloemrijke berm van het fietspad het Polderpad 1 of 2 keer per jaar in de periode juli-oktober. Zo krijgen de planten de kans om opnieuw te kiemen en in bloei te komen.

Vlietlanden

Vlietlanden bij Vlaardingen in volle bloei

Flexibele vrijwilligerspoule

Wanneer de hooilandjes gemaaid zijn, moet dit maaisel ook bij elkaar geharkt en afgevoerd worden. De boswachters van Natuurmonumenten kunnen extra handen gebruiken en zijn daarom op zoek naar mensen die eenmalig of op oproepbasis op woensdag of donderdag willen meehelpen. Het gaat hierbij om verschillende locaties in Midden-Delfland en de Zuidpolder tussen Rodenrijs en Rotterdam.

Werkdag vrijwilligers  Melkschuur Zuidpolder hooien van de heuvels

Hooien in de Zuidpolder bij Rodenrijs

Maak je hoofd leeg tijdens een dag werken in de natuur

Boswachter Johan Bezemer: “De zomervakantie is aangebroken, dus dat is het perfecte moment om het hoofd even leeg te maken. Veel mensen hebben een druk schema en kunnen niet op regelmatige basis helpen. Daarom bieden wij nu de kans om op oproepbasis of zelfs eenmalig mee te werken in dit unieke natuurgebied.”

Hooihandjes voor de hooilandjes: meld je aan!

Wil jij je handen uit de mouwen steken en de natuur een handje helpen? Ben jij fysiek in een goede conditie? Dan kun je je vrijblijvend aanmelden voor de woensdag via [email protected] en voor de donderdag via [email protected]. De boswachters zullen je dan verder informeren over de werklocatie en tijden. Kijk hier voor de vrijwilligersvacature. 

Uitzicht Vlietlanden

Aan het werk in de Vlietlanden

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter