Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachter Maurice Kruk: MTB

28 september 2020 | Juriaan van Leeuwen

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Maurice

Van alle typen recreanten zijn MTB-ers hét grote kwaad voor de natuur, althans die indruk krijg je als je sommige discussies in de (sociale) media ziet. Immers, zo is de redenatie, beschermde natuurgebieden zijn geen sportparcours, MTB-ers horen gewoon niet in de natuur. Sterker nog, ze brengen die schade toe. Opmerkelijk is dat andere soorten recreanten, wandelaars, ruiters, menners, ‘gewone’ fietsers, hardlopers, automobilisten, motorrijders enz. eigenlijk zelden of nooit deze ‘eer’ te beurt valt. Wat is dan die schade aan de natuur? Genoemd worden: schade aan vegetaties (of samenstelling), grondverdichting, erosie en verstoring en direct doden van dieren (door overrijden).

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek? Er blijkt maar beperkt onderzoek te zijn naar de effecten van mountainbiken. Maar het onderzoek dat er is, wijst erop dat die effecten niet anders of groter zijn dan die van andere aan paden gerelateerde recreatievormen. En ook dat door een goede aanleg van paden al veel zaken kunnen worden voorkomen. Met andere woorden: er is vooralsnog géén reden om specifiek alleen het mountainbiken als recreatievorm uit natuurgebieden te weren. Zoals alle activiteiten geldt ook voor MTB-en dat sommige planten en dieren ervan profiteren en andere niet. Maar er is soms nog een andere genoemde reden om MTB-ers te weren: ze zouden de natuur slechts als decor voor hun sportactiviteit gebruiken, m.a.w. de intentie waarmee de MTB-er het gebied betreedt wordt gediskwalificeerd. Nog afgezien van de vraag of dat inderdaad voor elke MTB-er geldt, zal dat zeker ook voor andere typen recreanten gelden. En welke ‘intentiepolitie’ gaat er dan voor zorgen dat alleen recreanten met de juiste intenties een natuurgebied kunnen betreden? En welke intenties zijn dan allemaal juist en welke niet? U begrijpt, dit wordt een onmogelijke opgave. Gelukkig bijt de natuur zelf ook wel van zich af. Diverse studies naar effecten van MTB-ers op de natuur wijzen er namelijk op dat een MTB-er veel meer kans heeft op een gewelddadige confrontatie met een beer. Grrrr.

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter