Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geef je mening over het Zeeuwse landschap

18 december 2018 | Paul Begijn

Hoe houden we Zeeland samen mooi en levend? Jouw mening telt. Vul de Nationale Landschap Enquête in.

inlaag

Ons kleine, drukke land verandert onvoorstelbaar snel: de open ruimte in Nederland neemt met 8 hectare per dag af. Steeds meer megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte. Natuurmonumenten maakt zich hierover zorgen. Daarom vragen we alle Nederlanders zich uit te spreken over hoe we willen dat Nederland er uit ziet. Hoe gaan we al die ontwikkelingen zo inpassen dat Nederland een fijn land blijft om te leven? Kan dat met liefde voor ons landschap en de natuur? En hoe ziet dat er dan uit?

Geef ook je mening en vul de enquête in.

Zeeuwse vergezichten

Ook het voor Zeeland zo kenmerkende Zeeuwse weidse landschap staat onder grote druk. Er is toenemende bebouwing aan de randen van de Ooster- en Westerschelde, het Veerse Meer, de Grevelingen en de kust. Recreatiewoningen, bedrijventerreinen en windmolens verrijzen her en der.

Willen bewoners en bezoekers kunnen blijven genieten van de prachtige Zeeuwse vergezichten, dan hoeft het landschap niet op slot. Maar alle bouwplannen vragen wel nadrukkelijk regie van provincie en Rijk, met oog voor natuur en landschap.

Liefde voor het landschap

“Ons landschap staat op het spel,” zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur.” Natuurmonumenten wil de veelheid aan vormen, aan kleuren en geuren, aan planten en dieren niet verloren laten gaan. Kunnen we die nieuwe woningen en andere bouwplannen inpassen met liefde voor ons landschap? En hoe ziet dat er dan uit? Geef ook je mening over ons landschap en vul de enquête in.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten. De resultaten stellen we beschikbaar aan bestuurders zodat zij dit kunnen meewegen als zij beleid vormgeven. Meedoen kan tot 9 januari.

Lees hier meer over het landschap.

Klik hier voor het Natuuronderzoek van OERRR

Paul Begijn
Paul Begijn