Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jonge bomen voor Zak van Zuid-Beveland

20 december 2022 | Paul Begijn

Natuurmonumenten start deze week met de aanplant van 80 bomen aan de Notenboomdijk en Valdijk in Zuid-Beveland. Daarbij is gekozen voor 40 lindes en 40 eiken die een grote aantrekkingskracht hebben op verschillende insecten en vogels. In het nieuwe jaar volgen ook de Oude Kamersedijk, Koedijk en Zwaakweg.

boomplantdag

Het aanplanten van jonge bomen volgt op de  bomenkap begin dit jaar, die nodig was omdat de bomen op leeftijd waren en voor onveilige situaties zorgden bij verkeersdeelnemers, wandelaars en fietsers. Het ging met name om populieren en iepen.Biodiversiteit

Naast lindes en eiken, die niet alleen goed zijn voor de biodiversiteit maar ook een behoorlijke leeftijd kunnen halen, worden in het nieuwe jaar ook nog eens 60 grauwe abelen aangeplant aan de Valdijk en Notenboomdijk. Boswachter René Wink van Natuurmonumenten: “Grauwe abelen hebben het voordeel dat het hout vrij zacht is en daardoor ideaal is voor spechten om er een nestholte in te maken. Bovendien passen de abelen ook mooi in het landschap van de Zak van Zuid-Beveland.”

groene specht

Snelgroeiers

In het nieuwe jaar zijn ook de Oude Kamersedijk met 80 populieren en de Koedijk en Zwaakweg met 54 populieren aan de beurt om ingeplant te worden. Rene Wink: “Beide dijken zijn vrij smal en populieren hebben de eigenschap recht de lucht in te schieten. Het zijn bovendien snelgroeiers, waardoor je binnen een paar jaar tijd weer een mooie dijk hebt.”

Kap Haagdijk

Naast bomenaanplant, worden er ook bomen gekapt. Het gaat om 114 populieren op de Haagdijk tegen het dorp ’s-Gavenpolder. In het najaar van 2023 wordt de Haagdijk aangeplant met 114 jonge bomen.

Paul Begijn
Paul Begijn