Ga direct naar inhoud
Nieuws

Klimaatbestendige bomen voor Zak van Zuid-Beveland

08 januari 2024 | Paul Begijn

Om het bomenbestand in de Zak van Zuid-Beveland klimaatbestendiger te maken start Natuurmonumenten vanaf half januari met de kap van 281 bomen. Het gaat om bomen die ziek zijn of veel dood hout bevatten. Voor elke gekapte boom wordt in het najaar van 2024 een nieuwe boom geplant.

boom

“Ziektes en klimaatverandering vormen een steeds grotere bedreiging voor bomen in Zuid-Beveland”, legt boswachter René Wink van Natuurmonumenten uit.  “Met name essen (essentaksterfte) en iepen (iepziekte) kampen met ziektes. Sterk wisselende weertypes zorgen bovendien dat bomen kwetsbaarder worden, waardoor ze een bedreiging vormen voor verkeersdeelnemers. Periodes van extreme droogte, hitte stress en veel water in korte tijd zorgen voor een onstabiel leefklimaat voor bomen. Ze kunnen zich moeilijk aanpassen aan de snel veranderende omstandigheden en worden daardoor ook zwakker en kwetsbaarder voor ziekten.”

Klimaatverandering

Om beter voorbereid te zijn op het veranderende klimaat plant Natuurmonumenten daarom soorten die minder kwetsbaar zijn. Afgelopen maand zijn op de Haagdijk bij s’-Gravenpolder 85 nieuwe bomen geplant. Er is gekozen voor lindes, eiken en plantanen. Op de Valdijk bij Nisse zijn 32 nieuwe eiken en lindes geplant. Rene Wink: “Door meer variëteit te creëren in het bomenbestand, worden soorten minder kwetsbaar voor ziektes. Het zijn bovendien soorten die tegen een stootje kunnen, beter dan bijvoorbeeld iepen, essen en populieren. Bijkomend voordeel is ook dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan de totale soortenrijkdom, de biodiversiteit. Deze soorten bieden plek aan meer soorten insecten, vogels en diverse zoogdieren.”

Start werkzaamheden

Natuurmonumenten start half januari met de kap van 281 bomen op de Hugodijk, Zuidpolderdijk, Molenpolderdijk, Oude Kamersedijk en rond de schaapskooi. De kap is voor de start van het broedseizoen (15 maart) klaar. Op deze dijken wordt in het najaar van 2024 gestart met de aanplant van nieuwe klimaatbestendige bomen.

Paul Begijn
Paul Begijn