Ga direct naar inhoud
Nieuws

Laat je stem zoemen, grommen en ritselen op 15 maart

06 maart 2023 | Paul Begijn

Natuurmonumenten Zeeland merkt dat de belangstelling voor natuur met de dag groeit. Die steun heeft de natuur bij de provinciale- en waterschapsverkiezingen van 15 maart dan ook hard nodig. Nederlanders houden van de natuur. Maar het wordt de komende jaren erop of eronder voor veel natuur.

bij verkiezingen

Ook het voortbestaan van veel soorten in Zeeland staat op het spel. Elke stem voor natuur telt. Daarom roept Natuurmonumenten bezoekers vanaf vandaag op om hun eigen stem te laten horen voor de natuur. Stem natuurlijk: laat je stem zoemen, grommen en ritselen op 15 maart!

bloemen

Natuur onder druk

De droogte, de bodem- water- en luchtvervuiling, stikstofneerslag, monocultuur en versnippering vormen nu al een permanente aanslag op veel soorten. Ook onze ecosystemen staan hier op omvallen. Onze boswachters doen wat ze kunnen, maar met nog intensiever natuurbeheer is de schade niet meer te herstellen. Wel kunnen maatregelen buiten de natuurgebieden nog helpen, zoals de herinrichting van gebieden rondom de natuur, het verbeteren van lucht, bodem- en waterkwaliteit en de verhoging van de waterstand.

 

boomplantdag

24 miljard voor natuur en landbouw

Niet eerder heeft Natuurmonumenten zo’n brede oproep gedaan in verkiezingstijd. Om allemaal te kunnen wonen, werken, eten en recreëren wordt het landelijke gebied de komende jaren namelijk flink verbouwd. Het Rijk verdeelt daartoe 24 miljard euro over alle provincies de duurzame landbouw en de natuur. Je kunt nu nog kiezen hoe dat uitpakt voor belangrijke natuurgebieden als de Oosterschelde, Veerse Meer en de Dintelse Gorzen. Boswachter Paul Begijn: “In de natuur hangt alles met elkaar samen. Bomen. Planten. Dieren. Water. Een gezonde natuur is uit zichzelf al waardevol, maar legt bovendien nog een stevige basis onder ons eigen welzijn. We vragen natuurliefhebbers om 15 maart te gaan stemmen en dan ook te denken aan de natuur”.

zuidgors

Natuurgebied Zuidgors aan de Westerschelde.

In gezamenlijkheid

Natuurmonumenten werkt al meer dan een eeuw met honderden boeren en pachters samen aan het beheren en beschermen van onze landschappen. Boswachter Paul Begijn pleit voor nog veel meer gezamenlijkheid: Voor een mooie Zuidwestelijke delta met gezonde natuur is ieders stem van belang. Want of je nu boswachter, boer, bezoeker of bestuurder bent, we moeten linksom of rechtsom samen de duurzame toekomst realiseren”.

 

Stem NATUUR-lijk: Laat je stem horen!

Komende weken zie je op verschillende plekken onze stemoproep. Begin maart ligt de Puur Natuur op 550.000 deurmatten, met een fraaie lepelaars-poster. Er worden oproepen, video’s, foto’s, raamposters verspreid op sociale media en staan activiteiten gepland. Stemhulpen voor deze provincie en dit waterschap staan op de campagnewebsite.

 

 

meidoorn

Namens de steenuil, dank voor het groen stemmen!

Paul Begijn
Paul Begijn