Ga direct naar inhoud
Nieuws

Leerlingen werken aan plan om Zuid-Beveland bij-vriendelijker te maken

04 september 2019 | Paul Begijn

Ruim 40 leerlingen van het Technasium van het Goese Lyceum Pontes gingen dinsdag op onderzoek uit nabij natuurgebied Hoedekenskerkepolder in de Zak van Zuid-Beveland. Doel van het onderzoek is om tot een plan te komen om het gebied bij-vriendelijker te maken. Het is de bedoeling dat de gemeente Borsele het plan daarna gaat uitvoeren.

bij

Het project, dat de naam Honey Railway draagt, is een initiatief van de gemeente Borsele. De gemeente heeft als doel om de biodiversiteit en het leefgebied voor wilde bijen te verbeteren. Daarbij kan gedacht worden aan het inzaaien van bermen met meerjarig streekeigen bloemenzaden of het verbeteren van de nestelmogelijkheden.

Technasium Leerlingen van 2 vwo en 3 havo hebben de opdracht van de gemeente Borsele gekregen om voor het stukje grond wat nu nog braak ligt rond het spoor bij de Waanweg in Hoedekenskerke, een ontwerp inrichtingsplan (vwo) en een ontwerp voor een bijenhotel te maken (havo).

 

wethouder

Om wat meer feeling bij het project te krijgen, stond er dinsdag een veldbezoek gepland. Na aankomst in het gebouw De Buffer van de Stoomtrein Goes-Borsele in Hoedekenskerke, werden de leerlingen welkom geheten door wethouder Arno Witkam.  

Onder leiding van boswachter Femke Deelstra werd een bezoek gebracht aan de projectlocatie. Leerlingen kregen ter plekke uitleg over de flora en fauna van het gebied en de werking van ecologische verbindingszones met andere gebieden. Daarna zijn de leerlingen in groepjes uiteen gegaan om wat bodemmonsters te nemen. De bodem kan natuurlijk wat zeggen over de structuur van de bodem, de zuurgraad. Dit is weer te gebruiken om uit te zoeken welke planten hier wel / niet kunnen groeien.

groep

Het project loopt door tot de laatste week van oktober, waarbij op 29 oktober de leerlingen hun plannen zullen presenteren.

Paul Begijn
Paul Begijn