Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘Onze vrijwilligers zijn onmisbaar’

23 december 2021 | Paul Begijn

“Een vogelgeluidenquiz, een speurtocht vol beleving, hippen als een merel (wie komt het verst?), met een verrekijker op zoek naar verschillende vogels en meer … de hele invulling van zo’n toffe OERRR-dag bedenkt een speciale vrijwilligersgroep voor de jeugd zelf. Ik was er als coördinator Natuurmonumenten alleen bij ter ondersteuning en vooral ook om er zelf van te genieten. Want zonder onze vrijwilligers hadden we de Vette Vogel Dag en heel veel andere activiteiten niet kunnen realiseren.”

Femke Deelstra

Tekst: Ans Goorden

Femke Deelstra (50), coördinator vrijwilligers bij Natuurmonumenten Zeeland, kijkt terug op een geslaagde Vette Vogeldag. Haar werkplek is voornamelijk de Zwaakse Weel in Zuid-Beveland, waar op de laatste dag voor de lockdown gelukkig de Vette Vogel Dag nog door kon gaan. “We moesten wel het programma aanpassen, want alle activiteiten vonden nu buiten plaats. Maar met vuurkorven (voor het roosteren van marshmallows) en een tafel vol warme chocomel ging dat prima. De bedoeling was dat de kinderen binnen in het Infopunt speciale hapjes zouden maken om de vogels de winter door te helpen. Het doe-pakket hebben we nu aan hen meegegeven zodat ze thuis in de kerstvakantie aan de slag kunnen. We vragen de kinderen om een foto van hun vogelvoer-mobile of andere Vette Vogel hap naar ons te mailen: [email protected]. Ze zullen de vogels er enorm veel plezier mee doen en de leukste posten we op onze facebookpagina.”Van de klas via het lab naar de beheerschuur

Femke studeerde biologie en verruilde haar loopbaan als docent biologie en onderzoeker in het laboratorium voor een functie bij Natuurmonumenten Zeeland. “Het was voor mij een lot in de loterij toen ik in 2006 hier terecht kwam. Ik ging o.a. regelmatig met een promotieteam van vrijwilligers op pad om Natuurmonumenten onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld op het Schaapsscheerdersfeest in Nisse. We hadden toen in heel Zeeland nog maar 32 vrijwilligers, dat zijn er inmiddels zo’n 130! Zo’n 5-6 jaar geleden begon Natuurmonumenten landelijk met de functie Vrijwillige Boswachter. Zij zijn onze gastvrouwen en -heren in het veld die naast het gastheerschap ook toezicht houden in de natuurgebieden. Daarnaast zijn er ook in Zeeland vrijwilligers actief als excursieleider of bij monitoring van planten en dieren), natuurbeheer, jeugdactiviteiten en promotie, o.a. vanuit de Deltawagen bij de Plompe Toren in Burgh-Haamstede. Als coördinator ben ik vaak de eerste medewerker met wie een nieuwe vrijwilliger (in spe) contact heeft. Ik faciliteer o.a. kleding en opleidingen, ben hun vraagbaak, los problemen op (komt gelukkig zelden voor) en evalueer regelmatig samen met hen. Ook regel ik de werving, die meestal via onze en andere media gaat én mond-tot-mond, want onze vrijwilligers maken graag anderen enthousiast.”

Tussen de uilen in de Zwaakse Weel

Sinds haar eerste werkdag bij Natuurmonumenten geniet Femke van haar werkomgeving in de Zwaakse Weel. “We delen het kantoor zelfs met kerkuilen die de door ons geplaatste nestkast altijd weer weten te vinden. En als de kerkuil er geen gebruik van maakt vinden we hier kauwen of zelfs holenduiven. Heel bijzonder zijn ook de steenuilen die je hier tijdens de broedtijd in de knotwilgen kunt zien zitten. Geen wonder dat dit mooie gebied steeds meer wandelaars trekt! De Zwaakse Weel is ook een ‘buitenlokaal’ voor de Zeeuwse scholen. Een aantal vrijwilligers is natuur(groot)ouder die hier of op de scholen zelf de natuur op een speelse, educatieve manier onder de aandacht van de kinderen brengt. We zijn hen en alle andere vrijwilligers enorm dankbaar voor hun grote inzet, want ze zijn voor onze organisatie en voor de natuur echt onmisbaar!”De Zwaakse Weel blijft ook tijdens de lockdown toegankelijk voor wandelaars die hier van de mooie natuur willen genieten. Maak vooral ook een praatje met onze vrijwillige boswachters en zodra het weer mag, staat de koffie voor je klaar! De toiletten zijn gewoon beschikbaar in het infopunt.

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zwaakse-weel

Paul Begijn
Paul Begijn