Ga direct naar inhoud
Nieuws

Op zoek naar de lente

23 februari 2024 | Paul Begijn

Het lijkt wel alsof de winter nog niet eens is begonnen, maar wie naar buiten kijkt ziet dat het voorjaar al in aantocht is.

zandbij

Tekst: Eric Mahieu

De vergeet-me-nietjes bloeien, de eerste paardenbloemen en madeliefjes tonen zich en de wilgen staan in knop. De oplettende kijker heeft afgelopen weken ook al de eerste honingbijen en hommelkoninginnen kunnen zien vliegen, maar nu komt er dan ook de tijd dat de eerste wilde solitaire bijen zich gaan laten zien.

Grijze zandbij

Een van de vroege soorten die in onze regio vrij algemeen te zien is, is de grijze zandbij. Met haar wollige uiterlijk een beetje hommel-achtig, maar in tegenstelling tot de meeste hommels zie je op haar geen geel, oranje of rood… alleen grijs. En dat ze zo vroeg is, komt door haar specifieke voedselvoorkeur: wilgen! Schietwilgen (de officiële naam van wat wij ‘knotwilg’ noemen), maar nog favorieter zijn de vroeger bloeiende wilgensoorten zoals de boswilg, die veel in onze natuurgebieden voorkomt.

Zwaakse Weel

En met een actieradius van een paar honderd meter zijn die natuurgebieden met bloeiende wilgen van groot belang voor de grijze zandbij. Bij natuurgebied de Zwaakse Weel is een speciale ‘vlinder idylle’ aangelegd, bijen ook welkom, waar het beheer zo is ingericht om ideale omstandigheden te creëren voor veel bijensoorten. Veel voedsel, maar ook plek om een nestje te bouwen. Want, haar naam zegt eigenlijk alles, zandbijen graven hun nestjes in de grond in onbegroeide zanderige plekjes. Dus, als de wind gaat liggen en de zon breekt door, naar buiten en op zoek naar bloeiende wilgen. Wie weet tref je daar dan een van onze vroegste brengers van de lente…

Paul Begijn
Paul Begijn