Ga direct naar inhoud
Nieuws

Proost samen met de boswachters op het nieuwe jaar

20 december 2022 | Paul Begijn

Op woensdag 4 januari houdt Natuurmonumenten een ‘Warm welkom’ op het terrein van de Zwaakse Weel in Kwadendamme. Kom samen met de boswachters proosten op het nieuwe jaar onder het genot van een warme kop chocomelk of glühwein.

warm welkom

“Tijdens het ‘Warm welkom’ zijn er allerlei activiteiten voor kinderen, zoals het maken van marshmallows en popcorn poffen in een knapperend vuurtje”, vertelt boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten. “Of ga samen met de boswachter op zoek naar diersporen in de Zwaakse Weel en maak kennis met de vogels die op en rond het erf leven in de speciaal ingerichte vogeltuin.”

 

vogels kijken

Ook is er gelegenheid om de nieuwe boswachtershut en het nieuw aangelegde wandelpad te bezoeken. De boswachtershut is bedoeld als informatiepunt en plek voor het organiseren van activiteiten. De hut ligt tussen de picknicktafels en fruitbomen in de beleeftuin, en vormt tevens het startpunt van de rode wandelroute. De route, die voorheen voor een groot deel over de Zwaaksedijk liep, is omgelegd en gaat nu door de natuur van de Zwaakse Weel. “Je loopt nu een stuk rustiger en veiliger”, vertelt boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten. “De route voert door een voormalige boomgaard, waar de natuur de ruimte heeft gekregen om zich te ontwikkelen. Tussen het struweel leven hazen, fazanten, vossen en reeën. En op de bessen en zaden komen vogels als putter, koperwiek en kramsvogel af.”Mede dankzij financiële bijdragen van Provincie Zeeland, Landschapspark Borsele en Zeeland Refinery konden zowel de boswachtershut als het pad gerealiseerd worden.

boswachtershut

Wandel je fit het nieuwe jaar in

Tijdens het Warm Welkom kun je natuurlijk gebruik maken van de gelegenheid om de natuur van de Zwaakse Weel te ontdekken. De rode wandelroute brengt je langs de mooiste plekjes van de kreek en is 4,5 kilometer lang. Met wat geluk spot je nog een ijsvogel, die zich met regelmaat laat zien bij de uitkijksteiger. Loop je liever een stuk verder? Dan kun je de rode route uitbreiden met de blauwe route (3,5 kilometer). Deze route loopt stroomafwaarts langs de oevers van de Zwaakse Weel langs het dorp 's-Gravenpolder.

steenuil

Tips van de boswachter:

  • Het is een buitenactiviteit, dus kleed je warm aan;
  • Voor kinderen die marshmallows willen roosteren of popcorn willen poffen is het raadzaam om oude kleding aan te doen vanwege de vuurkorf;
  • Wil je tussendoor een rondje Zwaakse Weel doen, vergeet dan niet je verrekijker. In de wintermaanden laten de vogels zich extra goed zien doordat het blad van de bomen is.

Kom op woensdag 4 januari tussen 12.00 en 16.00 uur langs in de Zwaakse Weel. Locatie: Infopunt Natuurmonumenten, Zwaaksedijk 5 in Kwadendamme.

Paul Begijn
Paul Begijn