Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeeuwen bezorgd over achteruitgang bloemen in landschap

01 maart 2019 | Natuurmonumenten

De Zeeuwen geven hun landschap een 7,7 en scoren daarmee iets boven het landelijk gemiddelde. Maar ook de zorgen over hun landschap zijn bovengemiddeld hoog. Bijvoorbeeld over de achteruitgang van wilde bloemen in Zeeland. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die door 1.562 Zeeuwen is ingevuld.

zeeland

Unieke vergezichten

In Zeeland is relatief weinig draagvlak voor windmolens op land. Meer dan gemiddeld waarderen Zeeuwen de stilte en duisternis. “Hier is het nog echt stil, donker en weids. Maar het landschap staat ook hier onder druk. Willen we blijven genieten van die kernwaarden, dan is het van groot belang dat de politiek bij planvorming oog houdt voor die unieke vergezichten die Zeeland rijk is,” aldus Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten. 

Zeeuwen maken zich meer dan gemiddeld zorgen over de achteruitgang van bloemen in het landschap. “Wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels."

Bekijk hier de resultaten van de Nationale Landschap Enquête uit Zeeland.

 

Natuurmonumenten