Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeeuwse natuur open tijdens lockdown

17 december 2020 | Paul Begijn

Premier Rutte kondigde op 14 december een harde lockdown aan. Vrijwel alles is tot 19 januari dicht: scholen, winkels, sportscholen, pretparken. Wat wel open blijft is de natuur. Wel is te verwachten dat het soms druk zal zijn. LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer roepen op om te genieten ván de natuur, met respect vóór de natuur.

wandelen winter

Door de lockdown zijn excursies geschrapt, bezoekerscentra gesloten en is ook horeca dicht. Maar de Zeeuwse natuur is open: op eigen gelegenheid kun je komen wandelen, fietsen of paardrijden. Natuurmonumenten is blij bezoekers te kunnen blijven verwelkomen. Boswachter Paul Begijn: “Want misschien wel meer dan ooit hebben we behoefte aan natuur: aan een frisse neus, aan een weids uitzicht in plaats van een beeldscherm, aan vogelgeluiden, aan de geur van een nat bos.” De terreinbeherende organisaties verwachten tijdens de lockdown drukte in de natuur. Om die in goede banen te leiden en iedereen de ruimte te geven, vragen ze hulp en medewerking van de bezoekers.

wandelen kust

Tips voordat je op pad gaat

De drukste dagen in de Zeeuwse natuur zijn zaterdag, zondag en de feestdagen. Paul Begijn: “Om de drukte te vermijden, geven we de tip om niet tussen 11u en 15u op pad te gaan. Blijf bij voorkeur in je eigen buurt. Kom als je kan te voet of per fiets naar een natuurgebied en controleer vooraf of in dat gebied specifieke maatregelen van kracht zijn. Kies ook vast een alternatieve plek om naartoe te gaan als de plek van je eerste voorkeur te druk blijkt. Is de parkeerplaats vol? Ga dan ergens anders naartoe, parkeer nooit in de berm. BOA’s zullen hier op handhaven omdat het de doorgang voor hulpdiensten belemmert.”

Alternatieven

Op drukke dagen is het volgens Begijn beter om de populairdere gebieden als de Kop van Schouwen te mijden. “Zeeland heeft zoveel prachtige gebieden waar je in alle rust kunt genieten. De Zuidkust van Schouwen-Duiveland aan de Oosterschelde is in deze tijd van het jaar erg rustig, en je kunt je vergapen aan de wolken vogels die er neerstrijken. Maar ook de Zak van Zuid-Beveland kent nog voldoende rustige plekken om te genieten van cultuurhistorisch en natuurlijke landschappen.”

Zuidkust van Schouwen

De Zuidkust van Schouwen geldt als de grootste vogelboulevard van Zeeland en is in de wintermaanden een prima plek om in alle rust te genieten.

Te gast bij wilde dieren

In de natuur ben je te gast in het leefgebied van wilde dieren. Wilde dieren zijn bang voor mensen en ze zullen vluchten als mensen te dichtbij komen. “Vluchtende dieren kunnen gewond raken doordat ze tegen een hek aan rennen of aangereden worden.” Om verstoring te beperken zijn paden in natuurgebieden zó aangelegd, dat op sommige plekken nooit mensen of honden komen. Op die plekken vinden wilde dieren rust. “Blijf dus altijd op de paden en houd je hond aan de lijn”, vertelt de boswachter. “En geef andere recreanten de ruimte en houd altijd anderhalve meter afstand van elkaar.”

Zwerfafval

Horeca is dicht (op enkele afhaallocaties na) en ook toiletten zijn dus niet geopend. Hoge nood? Wildplassen hebben we liever niet, maar het is in de natuur niet verboden. Laat alleen geen papier achter! Let ook op ander afval als papieren zakdoekjes, mondkapjes, flesjes of blikjes. Neem je afval mee naar huis, neem een zakje mee om het in op te bergen. Wil je de natuur écht een plezier doen, neem dan ook zwerfafval mee als je dat tegenkomt.  

Studio Bruinvis

Spot bruinvissen in de Oosterschelde langs de Zuidkust van Schouwen. Het havenhoofd van Zierikzee is een van de beste spotplekken om deze walvisachtigen te zien.

Andere activiteiten om te doen in de kerstvakantie

Alle georganiseerde excursies en activiteiten zijn tot en met vrijdag 12 februari 2021 afgelast. Gelukkig is er genoeg te doen. Voor kinderen heeft OERRR de leukste speel- en knutseltips van OERRR op een rijtje gezet. Volwassenen kunnen virtueel wandelen in onze natuurgebieden of in de tuin aan de slag gaan met de tuintips van boswachter Mathiska. Andere doe-tips: Maak de lekkerste vogelsnacks, Ga op speurtocht in je eigen buurt of Knutsel je eigen kerstversiering

Paul Begijn
Paul Begijn