Ga direct naar inhoud
Nieuws

Broedsucces grote zilverreigers in Zwanenwater

03 juli 2019 | Mariska van der Leij

Grote zilverreigers broeden sinds honderden jaren weer in het Zwanenwater in Noord-Holland.

Grote zilverreigers

In natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog barst het van de vogels. Sinds enkele jaren worden er ook grote zilverreigers gezien in de winter. Ieder jaar hopen de boswachters van Natuurmonumenten dat er een koppeltje in de lente blijft plakken om te gaan broeden.

In april dit jaar zagen de boswachters tot hun vreugde de grote zilverreigers met takken rondvliegen. Vanaf dat moment werden de vogels goed in de gaten gehouden en de vermoedens werden bevestigd toen in mei met een drone over het natuurgebied werd gevolgen en er 3 nesten werden geteld. Bij twee stelletjes werd duidelijk een drieling kleine pluizebolletjes gezien.

Grote zilverreigers zijn in ons land zeldzame broedvogels. In de Oostvaardersplassen is een grote kolonie van wel 100 paar aanwezig en ook een aantal paar in de Wieden. Tegenwoordig is deze grote witte reiger regelmatig te vinden in poldersloten van Noord-Holland. Het is honderden jaren geleden dat ze voor het laatst in Noord-Holland broedend gezien zijn, maar daar is dit jaar dus verandering in gekomen. Natuurmonumenten zorgt al ruim 46 jaar voor rust en ruimte in het Zwanenwater en dat betaalt zich eindelijk uit. Hopelijk breidt de kolonie zich de komende jaren uit, zodat we nog vaker van deze sierlijke witte reigers kunnen genieten!

Kom ook van het Zwanenwater genieten! Ga mee met een excursie of ontdek de verschillende wandelroutes.

Mariska van der Leij