Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ernstig bedreigde vlinder gezien

26 juli 2021 | Sophie van Amstel

Zaterdag 17 juli sloeg het hart van een vrijwilliger van Natuurmonumenten even over in natuurgebied Het Zwanenwater bij Callantsoog.
Zag hij dit goed? Is het echt de juiste soort?

Bruine Eikenpage - foto Margreet Frowijn

Vorige week zaterdag deed Bernard Lucas, vrijwillige boswachter bij Natuurmonumenten, nietsvermoedend zijn vaste vlindermonitoringsronde in het Zwanenwater, toen hij een zeer bijzondere ontdekking deed. De bruine eikenpage, live in het Zwanenwater! Hij zag de vlinder in het afgesloten gedeelte van het Zwanenwater.

Deze zeldzame en bedreigde vlinder is een nieuwe soort voor Het Zwanenwater. Nog niet eerder heeft iemand deze vlinder in het Zwanenwater waargenomen. In het Korfwater bij Petten zit al geruimde tijd een kleine populatie. Sinds vorig jaar lijkt de vlinder wat naar het noorden op te schuiven, want er werden toen vlinders in het Pettermerbos gezien. Deze weinig mobiele vlinder heeft dus besloten om nog even een paar kilometer verderop te gaan kijken.

Op dit moment zijn er nog slechts zeventig tot tachtig populaties in Nederland op de hogere zandgronden in het binnenland, de duinen en Zuid-Limburg. Maar de stand neemt helaas af. De vlinder staat dan ook op de rode lijst van bedreigde diersoorten. De soort legt eitjes op lage eikenboompjes waar de rupsen van eten om uit te groeien tot vlinders. De vlinders snoepen nectar van allerlei planten, maar bramen zijn favoriet.

De boswachters in het Zwanenwater houden al sinds de ontdekking van de populatie nabij Petten rekening met het verschijnen van deze soort in het Zwanenwater door bijvoorbeeld hier en daar wat eikjes te laten staan en bramen met rust te laten. Met succes dus! Natuurmonumenten gaat de locatie de komende tijd goed in de gaten houden om te kijken of op deze locatie een populatie gaat ontstaan.

Sophie van Amstel