Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gemeenten Noord-Holland verknippen kust steeds verder

11 juni 2016 | Angelique Aerts

Gemeenten in Noord-Holland verknippen het kustlandschap steeds verder. Dit blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten. Het totaal komt daarmee op 1.254 alleen al in Noord-Holland. Hiermee wordt de toch al beperkte groene publieke ruimte de komende jaren nog schaarser.

Gemeenten Noord-Holland verknippen kust steeds verder

Voor het eerst een compleet beeld

Aan de gehele Noordzeekust staan straks 8.143 accommodaties. Niet eerder is het totale aantal bouwwerken aan de kust van Den Helder tot Cadzand in kaart gebracht. De bouwdrift is nog zorgelijker dan Natuurmonumenten vermoedde. Met dit rapport onderstreept zij de noodzaak van goede afspraken met alle betrokken overheden.

Lees hier het volledige rapport (pdf)

 

placeholder

,,Aan de Noord-Hollandse kust zijn met name de strandslaaphuisjes populair. Bewoners zoals in Groote Keeten bij Callantsoog maken zich hier veel zorgen om en voeren actie. Met succes. De bouw van vijfenvijftig huisjes aan het strand is daar in de koelkast gezet”, zegt Bjorn van den Boom van Natuurmonumenten. De onwenselijke trend van strandbebouwing is ook te zien in bijvoorbeeld Julianadorp, Wijk aan Zee, Castricum en Petten. Ook de luxere verblijfsrecreatie breidt in dat deel van de kust uit, zowel op nieuwe als bestaande locaties.

Campagne Bescherm de kust

Samen met vijf natuur- en milieuorganisaties initieerde Natuurmonumenten eind vorig jaar de campagne ‘Bescherm de kust’, die het probleem van de woekerbebouwing aankaartte. Hierop volgde een golf van protest uit de samenleving, vooral in reactie op het opheffen van het bouwverbod aan de kust door minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu. Zij trok dit besluit daarop weer in. Zij overlegt momenteel met alle partijen, met als doel om te komen tot gezamenlijke afspraken in een zogenoemd Kustpact.

Stevig Kustpact

,,Wij gaan ervan uit dat een stevig Kustpact een antwoord zal zijn op de zorgelijke ontwikkelingen, samengevat in dit rapport”, licht Van den Boom toe. Natuurmonumenten is betrokken bij het opstellen van dit pact en wil:

  • dat het betrekking heeft op de Nederlandse kust
  • én dat het leidt tot een betere bescherming van ons waardevolle kustlandschap dan nu het geval is

VOLG BESCHERM DE KUST ONLINE

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er aan onze kust gebeurt?

Meld je aan voor kustontmoetingen in Noord- of Zuid-Holland!

Natuurmonumenten en de andere groene organisaties hebben de 104.000 Baywatchers die zich schaarden achter de ‘Bescherm de kust’ campagne uitgenodigd voor drie kustontmoetingen. Op 9 juli komen mensen samen in Camperduin in Bergen. Doel van deze ontmoetingen is om kustliefhebbers met elkaar in contact te brengen en hen op weg te helpen om zich actief te gaan inzetten voor de bescherming van de kust.

Dus wil jij nog iets extra’s doen om onze unieke Nederlandse kust te beschermen? Meld je snel aan voor de kustontmoeting in Noord- of Zuid-Holland

Mensen met een hart voor de kust vertellen

Waarom onze unieke Nederlandse kust behouden moet blijven, vertellen mensen met een hart voor de kust in onderstaand filmpje.

Video of Bescherm de kust: laat je hart spreken - Natuurmonumenten 2016

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts