Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten vraagt handhaving bij verboden bestrijdingsmiddel Zwanenwater

22 maart 2024 | Roos Kooiman

Natuurmonumenten heeft bij de provincie Noord Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit gevraagd om snel in actie te komen nu blijkt dat het bestrijdingsmiddel Dinoterb in natuurgebied het Zwanenwater is aangetroffen.

In het Zwanenwater

Begin maart bleek uit onderzoek van Mobilisation for the environment (MOB) dat het verboden en gevaarlijke bestrijdingsmiddel is aangetroffen in het Zwanenwater. Natuurmonumenten vraagt nu in de vorm van een zogenaamd ‘handhavingsverzoek’ om grondig en snel onderzoek te doen. En dan vooral naar de herkomst van het middel, de omvang van het gebruik ervan en naar de effecten op de natuur in het Zwanenwater. Daarnaast moet er goede handhaving van het gebruik van verboden middelen plaatsvinden. We vragen ook om maatregelen te treffen om te voorkomen dat Dinoterb in het water terechtkomt. Natuurmonumenten heeft zich hiermee aangesloten bij het handhavingsverzoek van MOB voor zover dat gericht is op het Zwanenwater.

Grote zorgen

Natuurmonumenten heeft grote zorgen over de effecten van het verboden middel op de natuur. Het Zwanenwater is een kwetsbaar en Europees beschermd duingebied dat in eigendom van Natuurmonumenten. We beheren het met grote zorgvuldigheid en toewijding om de natuur ook voor de toekomst te beschermen. Natuurmonumenten vraagt daarom de drie partijen om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de mogelijke gevolgen voor de natuur en ook voor de mogelijke gezondheidseffecten voor medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van het gebied.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter