Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Ontmoet de schapen en de schaapsherder in het Zwanenwater

17 oktober 2017 | Mariska van der Leij

Kom naar de schapenmiddag en ontdek alles over schapen en waarom ze grazen in het Zwanenwater

Schapenmiddag in het Zwanenwater

Een kudde van 250 Kempische heideschapen is te gast in natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog. Op zondag 22 oktober van 13:00 uur tot 16:00 uur kunnen bezoekers een kijkje komen nemen en de schaapskudde bewonderen.

Waarom schapen in het Zwanenwater?

Het laten grazen van schapen is erg gunstig voor de natuur van het Zwanenwater. Door de inzet van deze kudde ontstaat een soorten- en structuurrijke vegetatie, verschraalt het gebied, verspreiden zaden zich en ontstaan er natuurlijke overgangen. De schapen worden in het Zwanenwater ingezet op de stukken waar de boswachters niet kunnen maaien of delen die de vaste groep koeien overslaat. Vooral de heide groeit dicht met allerlei grassen en dat kunnen de schapen er goed tussen uit eten.Het inzetten van de schaapskudde wordt vanuit de provincie Noord-Holland gefinancierd als maatregel vanuit het Natura 2000 beheerplan om de stikstofdepositie tegen te gaan.

De schaapskudde van Landschapsbeheer Rinnegomgraast verschillende periodes in het Zwanenwater, niet het hele jaar door. Binnenkort vertrekken ze weer, om in 2018 weer terug te keren.

Over het Zwanenwater

De schapenmiddag wordt georganiseerd in natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog (aan de Zuidschinkeldijk). Natuurmonumenten beheert en beschermt het gebied van 600 hectare groot. Het landschap is zeer divers en er komen veel verschillende (beschermde) planten- en diersoorten voor. Klik hiervoor meer informatie over het Zwanenwater.

Mariska van der Leij