Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verboden bestrijdingsmiddel in Zwanenwater zeer verontrustend

07 maart 2024 | Roos Kooiman

Natuurmonumenten is geschrokken van de aanwezigheid van het verboden en gevaarlijke bestrijdingsmiddel Dinoterb in natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog. Dit blijkt uit onderzoek dat Mobilisation for the Environment (MOB) heeft laten uitvoeren.

Zwanenwater

Het Zwanenwater is een kwetsbaar en internationaal beschermd natuurgebied daar horen dergelijke chemische stoffen niet voor te komen. Natuurmonumenten ondersteunt met klem de oproep van MOB aan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland voor snel en grondig verder onderzoek van de effecten op de natuur en voor goede handhaving.

Verontrustend

Lea van der Zee, gebiedsmanager van het Zwanenwater: “Wij maakten ons al langer zorgen over gifstoffen uit de bollenteelt. We zijn geschrokken over de omvang die uit dit onderzoek blijkt. Deze uitkomst is zeer verontrustend. Bestrijdingsmiddelen horen niet in de natuur en zijn zeer schadelijk voor de biodiversiteit. De natuur is het thuis van planten en dieren en het is de basis van alle leven. Zonder natuur géén voedsel, géén drinkwater en géén schone lucht”.

Natuurmonumenten ondersteunt de oproep van MOB aan onder andere het waterschap en de provincie om grondig en snel onderzoek te doen naar de herkomst van het middel, de omvang van het gebruik en de effecten op de natuur in het Zwanenwater. Daarnaast moet er goede handhaving van het gebruik van verboden middelen plaatsvinden. Natuurmonumenten zal ook bij het waterschap en de provincie erop aansturen dat ze snel actie ondernemen.

Rijke en kwetsbare natuur

Het Zwanenwater is een rijk en divers duingebied met in het midden twee grote meren; de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Ze zijn in de loop van de 18e eeuw ontstaan door stijging van het grondwater en regenwater dat bleef staan, net achter de zeereep. Het Zwanenwater is een walhalla van orchideeën. Wel liefst tien soorten groeien er in mei en juni, met duizenden tegelijk. Ze geven het Zwanenwater volop kleur, net als de witte parnassia, de roze echte koekoeksbloem en de gele grote ratelaar. In augustus kleurt het Zwanenwater paars door de bloeiende struik- en dopheide. Al die bloemen trekken volop vlinders en andere insecten aan.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter